Podatek od sprzedaży mieszkania z darowizny

• Autor wątku Autor wątku svamp1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

svamp1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

W kwietniu 2023r mama przepisała na mnie mieszkanie w darowniznie. W sierpniu 2024 kupiłem drugie, większe mieszkanie za 330 000zl, biorąc kredyt 200tys zł + 50tys odsetki, reszta wklad własny. Do tego zrobiłem remont i umeblowalem nowe mieszkanie, zbierając wszystkie faktury. Pod koniec maja tego roku sprzedaje mieszkanie z darowizny za 270tys zł.
1.Czy mimo tego zapłacę podatek 19 procent z racji, ze nie minęło 5 lat od darowizny?
2. Czy mogę od razu po sprzedazy spłacić cały kredyt Czy muszę czekac? Czytałem gdzieś ze liczy sie 3 lata od sprzedaży ale od końca roku w którym sprzedano
3. Czy ulga mieszkaniowa przysługuje mi jak kupiłem nowe mieszkanie zanim sprzedałem to z darowizny? Czytałem gdzieś, ze jeśli w ciągu 2 lat przed sprzedażą kupi sie cos co wchodzi w skład ulgi, to podatku nie zapłacę.
4. W mieszkaniu, które zostało mi darowane w 2023r mieszkam od 2016 i regularnie opłacam wszystkie rachunki w formie przelewu, czy to sie liczy?
Bardzo prosiłbym o możliwe rozwiązania, bo jeśli się okaże, ze moge tylko po sprzedazy spłacić kredyt i liczy sie wyłącznie spłacony kapitał bez odsetek, to zapłacę z 20tys zł podatku.

1. TAK - chyba, że: wydasz uzyskane 270 tys. zł w ciągu 3 lat na własne cele mieszkaniowe
2. Możesz, ale zrobiłbym to po otrzymani pieniędzy od kupującego
3. Nie. Liczy się chronologia zdarzeń: najpierw sprzedać - potem zakup
4. Nie

Jak spłacisz wcześniej kredyt - to i odsetki będą niższe.

Pan_robotnik napisał:
1. TAK - chyba, że: wydasz uzyskane 270 tys. zł w ciągu 3 lat na własne cele mieszkaniowe
2. Możesz, ale zrobiłbym to po otrzymani pieniędzy od kupującego
3. Nie. Liczy się chronologia zdarzeń: najpierw sprzedać - potem zakup
4. Nie

Jak spłacisz wcześniej kredyt - to i odsetki będą niższe.

Na innej grupie prawnej, dostałem taką odpowiedz:
"Ulga mieszkaniowa jak najbardziej Ci przysługuje.
Nie ma obowiązku, aby wydatki były po sprzedaży – mogą być wcześniej, nawet do 2 lat wstecz, byleby były faktycznie na „własne cele mieszkaniowe” i odpowiednio udokumentowane."
Skoro kupiłem wcześniej drugie mieszkanie, zrobiłem tam remont, kupiłem meble, wziąłem kredyt, posiadam faktury, a teraz chce zrekompensować te wydatki sprzedażą darowanego mieszkania, to nie wlicza sie to w ulgę?

svamp1990 napisał:
Na innej grupie prawnej, dostałem taką odpowiedz:
"Ulga mieszkaniowa jak najbardziej Ci przysługuje.
Nie ma obowiązku, aby wydatki były po sprzedaży – mogą być wcześniej, nawet do 2 lat wstecz, byleby były faktycznie na „własne cele mieszkaniowe” i odpowiednio udokumentowane."

Nie wiem kto ci te gupoty napisał - jego zapytaj dlaczego.

131) (...) jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe;

Czy dla ciebie początek i koniec wydatków jest niejasny w tym przepisie?

Powrót