Podatek od sprzedaży na allegro

• Autor wątku Autor wątku humbak111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

humbak111

Witam, od 20 stycznia w miarę regularnie prowadzę sprzedaż na allegro.
Sprzedaż dotyczy części do komputerów, jednak wygląda to trochę inaczej niż zwykle. Na przykład zamawiam trudno dostępną rzecz w sklepie internetowym, wystawiam ten produkt na allegro i po sprzedaży dzwonię do sklepu, aby zmienili dane do faktury na kupującego i opłacam zamówienie. Czyli można powiedzieć, że sprzedaję zamówienie bardzo ciężko dostępnego produktu i faktura nie jest na mnie. Jak to wygląda od strony podatkowej? Zdaję sobie sprawę, że będe musiał zapłacić podatek PIT, mimo że nie prowadzę działalności gospodarczej, a jak to wygląda z podatkiem vat? Z góry dziękuje za pomoc.

Zamiast kombinować poczytaj o działalności nierejestrowanej.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ale ja nie chcę kombinować... Po prostu spytałem się jak wygląda sprawa z podatkiem vat przy takim typu sprzedaży

humbak111 napisał:
jak wygląda sprawa z podatkiem vat przy takim typu sprzedaży

Skoro nie prowadzisz działalności jak chcesz odprowadzić podatek VAT ?

humbak111 napisał:
Ale ja nie chcę kombinować...

To czemu to robisz ? Bo jak nazwiesz tego typu sprzedaż ? ;)

Nie znam się, ale wyczytałem, że nawet osoby prywatne przy sprzedaży elektroniki powinny zapłacić podatek vat. Działalność gospodarczą planuję założyć, chciałbym się dowiedzieć jakie podatki muszę zapłacić przed założeniem, gdy już dokonywałem sprzedaży i osiągałem dochód.

Ostatnia edycja:
Mój dochód przekroczył 50% minimalnego wynagrodzenia, więc nie może to być działalność niereejstrowana.

Ostatnia edycja:
Więc załóż działalność lub nie zajmuje się czymś takim. Ewentualnie licz się z potencjalnymi konsekwencjami.

Pod koniec miesiąca będę zakładał działalność gospodarczą, tylko jak mam rozliczyć cały dochód od 20 stycznia? I czy przy prowadzeniu działalności gospodarczej będę musiał odprowadzać podatek vat przy takim typu odsprzedaży jak opisałem wyżej czy będę mógł wnioskować o zwolnienie?

humbak111 napisał:
Mój dochód przekroczył ...
Nie dochód jest limitem a przychód więc możliwe, że już dawno został przekroczony i obowiązek zarejestrowania dg spoczywał na Tobie wcześniej.

No to w takim razie już wcześniej przekroczyłem limit, jakie podatki powinienem zapłacić przez działalność bez firmy w tym okresie? Chodzi mi głównie o to czy przy takiej odsprzedaży będę zobowiązany płacić vat za elektronikę. Bo w sumie można to też uznać za odsprzedaż zamówienia, bo to nie ja wysyłam elektronikę, tylko sklep w którym kupuje.

humbak111 napisał:
No to w takim razie już wcześniej przekroczyłem limit, ...
Zatem zacznij od jak najszybszej rejestracji i bardzo dokładnie zapoznaj się z tematem "czynnego żalu" bo popełniłeś przestępstwo karnoskarbowe o wykroczeniu już nie wspominając.

Ok, dziękuje za pomoc, tak zrobie. Myślisz, że będe musisał w związku z tym zapłacić sam PIT czy dojdą jakieś inne koszty?

W tej sytuacji powinieneś niezwłocznie założyć DG oraz zarejestrować się jako czynny podatnik vat (handlując elektroniką nie można korzystać ze zwolnienia), a następnie złożyć czynny żal i zapłacić zaległe podatki.

Apropos faktury - To ty jesteś sprzedającym w tych transakcjach i to Ty powinieneś wystawiać dowody zakupu swoim klientom.

Rozumiem, a po złożeniu czynnego żalu nie będę musiał płacić jeszcze dodatkowo vat za elektronikę jako osoba prywatna?

W jakim sensie dodatkowo?
VAT (tak samo jak i PIT) zapłacisz raz - jako przedsiębiorca (również za transakcje wykonane w okresie gdy prowadziłeś niezarejestrowaną DG).

Czyli zakładając, że zakończę już całkowicie sprzedaż i nie będę zakładał działalności do zapłacenia będe miał zaległy PIT i VAT tak?

Tak, i jeszcze ZUS (skoro de facto prowadziłeś DG nawet jeśli nie dopełniłeś obowiązku jej rejestracji).

Ok, a od jakiej kwoty mam zapłacić vat? Bo jeżeli od całego obrotu to sam podatek przewyższy sporo przychód... Te faktury nawet nie są na mnie, już sam nie wiem co o tym myśleć...

Powrót