Podatek od sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku SzymonDziki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SzymonDziki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,we wrześniu 2019 otrzymałem darowiznę od ś.p. dziadka w postaci samochodu,po miesiącu samochód sprzedałem za kwotę 2 tyś złotych,pytanie w jakiej kwocie muszę odprowadzić podatek od darowizny,czy można to rozliczyć w zeznaniu podatkowym PIT ? i pytanie jeszcze jeśli np sprzedałem samochód w lutym 2019 za 1300zł a kupiłem go we wrześniu 2018 za 1900zł też muszę to zgłosić ? Pozdrawiam

Podatku od darowizny nie musi Pan płacić, ponieważ wnuki należą do osób zwolnionych z zapłaty tego podatku. Musi Pan jedynie złozyć w urzędzie skarbowym druk SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od dnia nabycia darowizny, w którym informuje się o nabyciu darowizny. Tej darowizny nie rozlicza się w zeznaniu podatkowym PIT.

W kwestii sprzedaży samochodu - to jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie samochodu - trzeba się z tego rozliczyć na PIT-36.

Dorostka napisał:
... Musi Pan jedynie złozyć w urzędzie skarbowym druk SD-Z2 ...
Nie musi jeśli darowizna nie przekracza kwoty wolnej od podatku.

Rozumiem,a jeszcze mam pytanie takie,jeśli bym samochód wyzłomował (nie sprzedał) przed okresem pół roku,też muszę to zgłosić w PIT ?

A na jakiej podstawie uważasz, że powinieneś?

No jeśli taki samochód zezłomuje np po 3 miesiącach teoretycznie też nie posiadam go pół roku,więc wolę spytać

A co ma mieć do tego PIT, jak myślę, pytasz o zeznanie roczne.

Dorostka napisał:
kwestii sprzedaży samochodu - to jeśli sprzedaż nastąpiła przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie samochodu - trzeba się z tego rozliczyć na PIT-36.

Dlatego pytam

Tak, w zeznaniu rocznym należy rozliczyć.

Powrót