Podatek od sprzedaży w różnych walutach.

• Autor wątku Autor wątku Karnich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karnich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie odnośnie podatków od sprzedaży przedmiotów wirtualnych w różnych walutach. Miesięczny dochód ze sprzedaży wyżej wymienionych przedmiotów nie przekracza u mnie jak na razie połowy wartości najniższej krajowej ale jak wiadomo podatek od przychodu odprowadzić trzeba. Nie był by to problem gdyby nie fakt że sprzedaje je w różnych walutach (finalnie trafiają do mnie euro i zł). Myślę że najlepiej będzie mi podać na przykładzie żeby było wiadomo z czym problem. Kupuje przedmiot na zagranicznej stronie za 110 dolarów. Sprzedaje go na innej stronie za 900 juanów chińskich, z racji że ze strony na której sprzedaje w chińskiej walucie mogą wypłacać tylko osoby z chińskim kontem bankowym za te 900 juanów kupuje jeszcze inny przedmiot po czym sprzedaje go na jeszcze innej stronie za 712zł. Finalnie mam około 306zł przychodu. Czy w rozliczeniu podatkowym mam dokładnie uwzględnić każde kupno/sprzedaż przedmiotów w innych walutach? Jak mogę uwzględnić inne waluty w rozliczeniu? Jak wygląda sprawa z przewalutowaniem wartości w trakcie składania zeznania? + Żadna ze stron nie wystawia faktury/rachunku bo sprzedają na nich osoby prywatne, jedynym dowodem transakcji jest historia transakcji na stronie, czy screeny zakupów z tych stron będą wystarczające jako dowody kosztów uzyskania przychodu?

Powrót