Podatek od sprzedaży - zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Ewaa50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewaa50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Sprzedałam mieszkanie uzyskane w spadku przed upływem 5 lat. Zadeklarowałam że kasę wydam na cel mieszkaniowy. I tak się stało... ale z niewiedzy nie zrobiłam tego w przeciągu 2 lat. 2 lata i 14 dni. Myślałam że mam na to 3 lata. I dziś dostałam wezwanie z US. Czego mogę się spodziewać? Bo nie śpię z nerwów. Czy mogą na te 14 dni przymknąć oko?

Dokładnej kontroli dokonanych wydatków. Przygotuj wszystkie faktury wraz z ich kopiami, najlepiej uporządkowane chronologicznie, na podstawie ich analizy US określi ile podatku masz do zapłacenie.

Kontrola nie wynika z Twojego "opóźnienia", wszystkie deklaracje PIT-39 są kontrolowane.

Dziękuję. Ale ja nie mam faktur tylko akt notarialny na zakup mieszkania. Za kwotę większą nawet niż miałam za sprzedaży (dołożyłem z oszczędności). Martwi mnie tylko fakt że nie zmieściłam się w tych 2 latach. Powinnam wydać na cel mieszkaniowy do końca 2017 a akt notarialny mam z 12 stycznia 2018. Boję się że zapłacę jakąś wysoką karę odsetki cały ten podatek i jeszcze nie wiadomo co...

Zatem zapłacisz podatek wraz z odsetkami bo nie dotrzymałaś terminu. Przygotuj korektę PIT-39 oraz czynny żal, reszta należy do US.

Dzięki. Przykra sprawa...może umorzą...:???: Dam znać jak to się potoczyło, ku przestodze innych, że nieznajomość prawa szkodzi.

Te 2 lata liczone jest od końca roku podatkowego w którym nastąpiło zbycie (nie od dnia zbycia). Więc może nie przekroczyła Pani tego okresu?

Niestety przekroczyłam. Miałam czas do k. 2017. A akt notarialny zakupu mieszkania jest z 12 stycznia 2018. Działkę sprzedałam w lipcu 2015.:(

amadis napisał:
... Więc może nie przekroczyła Pani tego okresu?
A gdzie doczytałaś termin zbycia nieruchomości :?: Wprowadzasz w błąd :!:

Czemu w błąd? Data zbycia to data z aktu notarialnego. Sprzedałam w 2015 działkę (nie minęło 5 lat od jej otrzymania w spadku) i kupiłam 12 stycznia 2018 mieszkanie, czyli nie zmieściłam się w 2 latach (zgłosiłam do US że wydam kasę z działki na cele mieszkaniowe). Czyli 12 dni jakby za późno. No i czy US może mi tę ulgę uznać? - to tylko 12 dni...

Pytaniem wprowadzam w błąd? I za coś takiego otrzymuję ostrzeżenie?
Taka sytuacja jest chora/nienormalna.
Sam usuwam swoje konto.
Pozdrawiam Wszystkich (nawet Pana moderatora) i powodzenia życzę.

amadis napisał:
... Sam usuwam swoje konto. ...
Fakt, późnowieczorny chochlik zadziałał co można było łatwo wyjaśnić przez PW ale tutaj szat rozdzierał nie będę z powodu usunięcia konta przez Ciebie.

Ewaa50 napisał:
... No i czy US może mi tę ulgę uznać? - to tylko 12 dni...
Nie, to termin zawity, przekroczenie powoduje nieuwzględnienie wydatków.

Ostatnia edycja:
Obiecałam,że napisze co i jak - do zapłaty 21 tys. zaległego podatku, nawet odsetek nie chcą umorzyć. Zarabiam 2 000 na rękę, z czego spłacać ? masakra:sad::-x

Powrót