Podatek od sprzedazy

• Autor wątku Autor wątku lukasz2022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz2022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam sprzedaje na allegro dlugopisy które przerabiam tak aby mozna było w nich montowac inne akcesoria...czyli kupuje dlugopisy np w hurtowni sam je wycinam frezuje wycinam piłuje szlifuje obrabiam itp pozniej skrecam i sprzedaje na allegro czyli sa uzywane czy jak tak sprzedaje taki uzywane dlugopisy bo je przerabiam to czy musze płaci podatek dla urzedu skarbowego od sprzedazy??Dlugopisy trzymam przez rok w domu wiec nie sa nowe przez ten czas je przerabiam testuje itp ....Prosze o pomoc...Pozdrawiam

To znaczy ze mam płacic podatek czy nie??Co mam zrobic??Sprzedaje tylko ta jedna dlugopisy tzn mam je od roku w domu w tym czasie pisałem nimi wycinałem je itp mam jescze 2 tys sztuk a teraz je sprzedaje...

IMO musisz założyć działalność gospodarczą - Ty nimi nie handlujesz, Ty je ulepszasz..., produkujesz, w zasadzie.

Acha rozumiem ale czy koniecznie musze załozyc działalnosc gospodarcza??Co mi grozi jezeli nie załoze włąsnej dzialnosci gospodarczej jakas kara itp??W sumi edlugopisy sa uzywane ja to rozumiem tak jak bym miał np 15 własnych aut i postanowił je sprzedac wszystkie auta miął by np po 3 lata czy aby je sprzedac musze zakładac działalnosc gospodarcza??Ja nimi nie handluje tzn nie kupiłem dlugopisów i nie sprzedaje takich samych dlugopisów po to aby sie wzbogacic tylko sprzedaje uzywane poprzerabiane przezemnie dlugopisy.....
Prosze o pomoc....

[cytat="lukasz2022"]Acha rozumiem ale czy koniecznie musze załozyc działalnosc gospodarcza??[/cytat]
Moim zdaniem: tak. Zarabiasz na własnym produkcie, który wyprodukowałeś po to, żeby go sprzedać z zyskiem. Dla mnie jak najbardziej jest to działalność gospodarcza.

[cytat="lukasz2022"]Co mi grozi jezeli nie załoze włąsnej dzialnosci gospodarczej jakas kara itp??[/cytat]
Całkiem spore kary z KKS, ze strony US i ZUS, i podatek w wysokości 75% od nieujawnionych dochodów.

[cytat="lukasz2022"]W sumi edlugopisy sa uzywane[/cytat]
Przecież nie używałeś ich do pisania i potem nie sprzedałeś w takim stanie, w jakim kupiłeś, uwzględniając zużycie... Kupiłeś długopisy, przerobiłeś je, po czym sprzedałeś jako nowy, inny produkt, posiadający jakieś odmienne cechy, niż kiedy go kupiłeś. Poza tym nawet gdybyś kupił długopisy, nie przerobił i sprzedał po przeszło pół roku, to również nie byłyby traktowane jako towary używane, jeśli kupiłbyś je wyłącznie po to, żeby je sprzedać. W niektórych sklepach towary leżą przeszło pół roku i myślisz, że jak w końcu zostaną sprzedane, to nie będzie to dochód z działalności?... :roll:

Powrót