Podatek od srodk. transportu

• Autor wątku Autor wątku kamil3451
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil3451

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam samochód ciężarowy z którego nie korzystam, dowód rej. i tablice są w wydziale komunikacji. Samochód był czasowo wycofany z ruchu, w tym czasie skonczył sie okres badan technicznych i teraz wydz. komunikacji domaga sie badan technicznych aby zwrocic dowod z tablicami. Czy mam obowiazek płacenia podatku od srodkow transportu do gminy, a moze mozna tego w jakis sposob uniknąć? Dodam, że z samochodu nie mam potrzeby na chwile obecną korzystac, ale tez nie chce go złomowac czy sprzedawac, gdyz obecnie pracuje za granicą.

w art. 9 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych przeczytamy:
Przepis prawny:
4a. Obowiązek podatkowy, o którym mowa w ust. 1 i 2, powstaje także od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym środek transportowy został dopuszczony ponownie do ruchu po upływie okresu, na jaki została wydana decyzja organu rejestrującego o czasowym wycofaniu tego pojazdu z ruchu.
Przepis prawny:
4b. Zarejestrowanie środka transportowego oznacza jego rejestrację, z wyjątkiem rejestracji czasowej, w rozumieniu przepisów o ruchu drogowym.
Przepis prawny:
5. Obowiązek podatkowy, o którym mowa w ust. 1 i 2, wygasa z końcem miesiąca, w którym środek transportowy został wyrejestrowany lub wydana została decyzja organu rejestrującego o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu, lub z końcem miesiąca, w którym upłynął czas, na który pojazd powierzono.
Za okres, w jakim pojazd był wycofany z ruchu, nie opłaca się podatku od środków transportu.

Powrót