Podatek od starego spadku z roku 1995

• Autor wątku Autor wątku Ryman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ryman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Sprawa dotyczy podatku od spadków. Mianowicie moja mama postanowiła przeprowadzić postępowanie spadkowe po swoim nieżyjącym ojcu, który zmarł 31.12.1995r. Ojciec mojej mamy w dniu śmierci był wdowcem. Spadek po nim dziedziczą jego dzieci w częściach równych po 1/3udziału.
Pytanie 1:
- czy spadek, który zostanie formalnie przepisany u notariusza na dzień dzisiejszy (akt poświadczenia dziedziczenia) na troje dzieci jest zwolniony z podatku od spadków dla tzw. grupy 0, czy nie ma zwolnienia dla tak starych spadków? Zaznaczam, że spadek otwarty został z dniem śmierci ich ojca dnia 31.12.1995r.
Pytanie 2:
- na jakich drukach spadkobiercy (troje dzieci) zgłasza nabycie tego spadku do US i w jakich terminach?
Pytanie 3
- ponieważ dwoje rodzeństwa z trójki nie żyje. Czy moja mama jako jedyna żyjąca, może za nich wypełnić druki odnośnie zgłoszenia nabycia spadku w celu naliczenia na nich podatku od spadku czy poprostu traktowane to jest jako dług który moja mama, a ich siostra ma uregulować w US?
Pytanie 4
- jeśli ich siostra uzyska akt poświadczenia dziedziczenia udziałów spadku po swoim bracie i siostrze czy jest zwolniona z płacenia podatku od spadku jako ich siostra? Z tego co wyczytałem po 1 stycznia 2007 roku nabycie spadku po rodzeństwie, można być zwolnionym z podatku jeśli zgłosi się to w terminie 6 miesięcy do US?
Pytanie 5
- na jakich drukach siostra, która nabyła spadek po swoim zmarłym rodzeństwie ma zgłosić nabycie do US?
Pytanie 6
- czy po każdym nabytym udziale po rodzeństwie trzeba złożyć odpowiedni druk o nabyciu spadku? i w jakim terminie?
Pytanie 7
- co w przypadku gdy rodzeństwo nabywa stary spadek otwarty 31.12.1995 a w momencie potwierdzenia dziedziczenia powstaje obowiązek podatkowy, który nie może być zapłacony przez dwoje rodzeństwa, ponieważ rodzeństwo brat zm. 07.09.2019, a siostra zm. 11.12.2012. Jak po rodzeństwie uregulować niezapłacony podatek ma ich żyjącą siostra? jaka jest procedura?

Ryman napisał:
Pytanie 1:
- czy spadek, który zostanie formalnie przepisany u notariusza na dzień dzisiejszy (akt poświadczenia dziedziczenia) na troje dzieci jest zwolniony z podatku od spadków dla tzw. grupy 0, czy nie ma zwolnienia dla tak starych spadków? Zaznaczam, że spadek otwarty został z dniem śmierci ich ojca dnia 31.12.1995r.
Dla spadku otwartego przed 1 stycznia 2007 r. nie ma zwolnienia dla grupy 0 podatników. Są inne zwolnienia i ulgi szczegółowe.

Ryman napisał:
Pytanie 2:
- na jakich drukach spadkobiercy (troje dzieci) zgłasza nabycie tego spadku do US i w jakich terminach?
Zeznanie podatkowe na druku SD-3 o nabyciu spadku po zmarłym ojcu składa wyłącznie jego żyjąca córka w terminie jednego miesiąca od sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia.

Ryman napisał:
Pytanie 3
- ponieważ dwoje rodzeństwa z trójki nie żyje. Czy moja mama jako jedyna żyjąca, może za nich wypełnić druki odnośnie zgłoszenia nabycia spadku w celu naliczenia na nich podatku od spadku czy poprostu traktowane to jest jako dług który moja mama, a ich siostra ma uregulować w US?
Nie składa się zeznań SD-3 za nieżyjące osoby.

Ryman napisał:
Pytanie 4
- jeśli ich siostra uzyska akt poświadczenia dziedziczenia udziałów spadku po swoim bracie i siostrze czy jest zwolniona z płacenia podatku od spadku jako ich siostra? Z tego co wyczytałem po 1 stycznia 2007 roku nabycie spadku po rodzeństwie, można być zwolnionym z podatku jeśli zgłosi się to w terminie 6 miesięcy do US?
Jeśli brat i siostra zmarli po 1 stycznia 2007 r. i jeśli ich spadkobierczyni złoży dwa zgłoszenia SD-Z2 o nabyciu spadków po bracie i po siostrze w terminie 6-ciu miesięcy od dnia sporządzenia aktów poświadczenia dziedziczenia to wtedy ustawowo korzysta z całkowitego zwolnienia z podatku od nabycia tych spadków.

Ryman napisał:
Pytanie 5
- na jakich drukach siostra, która nabyła spadek po swoim zmarłym rodzeństwie ma zgłosić nabycie do US?
Na drukach SD-Z2.
Ryman napisał:
Pytanie 6
- czy po każdym nabytym udziale po rodzeństwie trzeba złożyć odpowiedni druk o nabyciu spadku? i w jakim terminie?
Jedno zgłoszenie SD-Z2 o nabyciu całego spadku po siostrze i jedno zgłoszenie SD-Z2 o nabyciu całego spadku po bracie. Zgłoszenia trzeba złożyć w terminie takim jak powyżej napisałem.

Ryman napisał:
Pytanie 7
- co w przypadku gdy rodzeństwo nabywa stary spadek otwarty 31.12.1995 a w momencie potwierdzenia dziedziczenia powstaje obowiązek podatkowy, który nie może być zapłacony przez dwoje rodzeństwa, ponieważ rodzeństwo brat zm. 07.09.2019, a siostra zm. 11.12.2012. Jak po rodzeństwie uregulować niezapłacony podatek ma ich żyjącą siostra? jaka jest procedura?
Obowiązek podatkowy dotyczy osób mających zdolność prawną a zmarłe osoby jej nie posiadają.

Powrót