Podatek od wygranej

• Autor wątku Autor wątku Szalak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szalak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, wygrałem w loterii nagrodę i według regulaminu organizator pokrywa koszty podatku dochodowego Organizator chce ode mnie dane, nr dowodu oraz PESEL i czy w związku z tym oni odprowadzą podatek na moje konto, czy to organizator odprowadzi za siebie?

Zapisy z regulaminu:

W związku z wygraną nagrody I stopnia o wartości 4 448 złotych (słownie: cztery tysiące czterysta czterdzieści osiem złotych i 00/100) wraz z Nagrodą dodatkową na pokrycie podatku dochodowego od osób fizycznych powstałego w związku z uzyskaniem Nagrody I Stopnia w kwocie 494,17 zł

Kwota Nagrody dodatkowej w wysokości 494,17 zł (słownie: czterysta dziewięćdziesiąt cztery złote i 17/100) na pokrycie podatku dochodowego od osób fizycznych powstałego w związku z uzyskaniem Nagrody I Stopnia o której mowa w § 4 ustęp 1 lit. a Regulaminu Loterii, została potrąca przez Organizatora w celu odprowadzenia zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 1740) do właściwego urzędu skarbowego.

Sam sobie cytujesz odpowiedź. Nagroda została potrącona w celu odprowadzenia (...) do właściwego urzędu skarbowego.
Wyraźnie napisali co stanie się z kwotą 494,17. Za ciebie ten podatek prosto do skarbówki zapłacą. Czy na prawdę tak ciężko przeczytać 1 zdanie ze zrozumieniem?

Ostatnia edycja:
Szalak napisał:
czy w związku z tym oni odprowadzą podatek na moje konto, czy to organizator odprowadzi za siebie?
Nie, organizator odprowadzi za Ciebie należny podatek do właściwego US, to jego obowiązek ustawowy.

Powrót