Podatek od wynajmowanego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku IneedYou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IneedYou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jestem studentką i chcę wynająć pokój. Czy w związku z tym osoba która mi ten pokój wynajmie musi odprowadzic od tego podatek? Jeżeli tak to ciekawi mnie czy powinna ona go odprowadzać co miesiąc i czy suma jest duża. :o

podatek od mieszkania

Czy można tak skonstruować umowę o wynajęcie mieszkania żeby właściciel nie odprowadzał od tego podatku?

zależy od wyboru opodatkowania najmu: albo 8,5% przychodu albo 19% dochodu.

Sprawa wygląda tak, że ja bede w tym mieszkaniu mieszkała ale nie bede płąciła za wynajem, ale potrzebuję umowę że bede tam mieszkała ponieważ jest mi to potrzebne aby uzyskać stypendium mieszkaniowe w szkole

[cytat="IneedYou"] ponieważ jest mi to potrzebne aby uzyskać stypendium mieszkaniowe w szkole[/cytat]
Ale to będzie poświadczenie nieprawdy. :what:

Ale ona będzie tam mieszkała, Panie Januszu...

Wynajmujesz u własnej rodziny czy u obcych ludzi?

Chcę wynająć mieszkanie od rodziny.

[cytat="IneedYou"]Chcę wynająć mieszkanie od rodziny.[/cytat]
Ponieważ wynajmująca nie będzie płaciła, za mieszkanie, to nie będzie "wynajęcie," lecz "użyczenie".
Należy spisać umowę użyczenia.
Tylko, czy uczelnia to uzna przy przyznawaniu stypendium mieszkaniowego?

No właśnie nie wiem :/ obawiam się że nie :/ a nie można jakoś tak skonstruować umowy najmu, żeby wynikało że nie będę płaciła, nie wiem , może coś typu "coś za coś" tzn. bedę mogła mieszkać w zamian za opiekę nad kimś czy coś takiego

"Coś za coś" to też forma zapłaty i jest opodatkowana.

Czyli nie mozna w takim wypadku ominąć podatków? A czy za takie wynajmowanie płaci się co miesiąc podatek,czy w rozliczeniu rocznym?

Podatek co miesiąc + składa się roczne rozliczenie.

Uczelni nie satysfakcjonuje umowa bezpłatnego użyczenia?...

Umowa bezpłatnego użyczenia?? Czyli co powinna zawierać taka umowa? Na jakiej zasadzie sie ją zawiera???

Powrót