M
motbon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
W 2016 zmarła moja mama, która wraz ze swoją siostrą posiadała mieszkanie. Siostra mamy czyli moja ciocia postanowiła sprzedać 50% w nieruchomości, które posiadała, więc z tatą odkupiliśmy przypadającą część. W tym momencie mamy z tatą po połowie. Od 2019 zaczęliśmy wynajmować i z uwagi na łatwość rozliczeń płaciliśmy podatek ryczałtem 8.5%. W chwili obecnej, ja podpisuje umowy z najemcami i ja odprowadzam podatek do US. Niestety pandemia oraz znaczny wzrost kosztów spowodował, że chciałbym jednak wziąć pod uwagę rozliczenie skalą podatkową jako osoba fizyczna. Ponieważ główne koszty powoduje amortyzacja mieszkania (mieszkanie jest po mojej babci więc ma już 40 lat - kwalifikuje się pod rynek wtórny) to powstały pytania, na które wolałbym dostać potwierdzenie:
1. Jak liczyć amortyzację? Czy stawki amortyzacyjne mogę kształtować sobie przez okres amortyzacji dowolnie, ale tak aby nie przekraczały 10% rocznie a mieszkanie nie zamortyzowało się szybciej niż przez 10 lat?
2. Od jakiej kwoty liczę amortyzację? Czy jak wynajmuję ją to od całej wartości nieruchomości - zarówno tej odziedziczonej, jak i odkupionej od cioci?
3. Czy do podstawy amortyzacji mogę zaliczyć też część nieruchomości przypadającą na ojca jeśli to ja wynajmuję i odprowadzam w całości podatki?
4. Czy wartością nieruchomości, podlegającą amortyzacji, może być wartość mieszkania ustalona przy odkupie części mieszkania od cioci?
5. Czy do amortyzacji mogę zaliczyć remont zrobiony w 2018 roku? Mam jeszcze paragony.
1. Jak liczyć amortyzację? Czy stawki amortyzacyjne mogę kształtować sobie przez okres amortyzacji dowolnie, ale tak aby nie przekraczały 10% rocznie a mieszkanie nie zamortyzowało się szybciej niż przez 10 lat?
2. Od jakiej kwoty liczę amortyzację? Czy jak wynajmuję ją to od całej wartości nieruchomości - zarówno tej odziedziczonej, jak i odkupionej od cioci?
3. Czy do podstawy amortyzacji mogę zaliczyć też część nieruchomości przypadającą na ojca jeśli to ja wynajmuję i odprowadzam w całości podatki?
4. Czy wartością nieruchomości, podlegającą amortyzacji, może być wartość mieszkania ustalona przy odkupie części mieszkania od cioci?
5. Czy do amortyzacji mogę zaliczyć remont zrobiony w 2018 roku? Mam jeszcze paragony.