Podatek od zachowku

• Autor wątku Autor wątku DestroyerX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DestroyerX

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam
Sprawa wygląda następująco.
Jestem wnukiem dziadka z pierwszego małżeństwa (jako ubiegający się o zachowek). Natomiast wnuczka jest z jego drugiego małżeństwa (jako jedyna obdarowana w testamencie).
Odbyły się sprawy sądowe o dziedziczenie ponieważ mój ojciec zmarł 2 miesiące wcześniej oraz spadkowe po dziadku.
Ostatecznie z moim pełnomocnikiem wraz z wnuczka i jej pełnomocnikiem doszliśmy do pozasądowej ugody gdzie wypłaci mi pewną kwotę.
Teraz pytanie jak ugryźć podatek?
Czy to ma być zwykły od darowizny czy jakiś specjalny od zachowku?
Kto jest obdarowujacym ?! Czy wnuczka (jako grupa III względem mojego pokrewieństwa ) Czy dziadek jako zachowek po nim (wtedy byłby w I grupie)??
Ewentualnie ktoś wypełnia takie wnioski odpłatnie?

To nie jest darowizna tylko zachowek.
Nie wygłupiaj się z tym odpłatnym wypełnianiem.
Druk SD-Z2. Ważne aby dochować terminu i płatność zachowku przelewem z precyzyjnym określeniem tytułu płatności.
Nawet jak się gdzieś pomylisz to powiedzą ci co musisz poprawić.
Grupę określa się względem spadkodawcy.

Tak z ciekawości (przysługa za przysługę). Ile wziął pełnomocnik?
Nie będzie to raczej ujawnienie tajemnicy skoro występujemy tu anonimowo.

Ostatnia edycja:
Pełnomocnik miał stawkę za kompleksową obsługę. Kilka rozpraw w jednym mieście po ojcu i kilka w innym mieście po dziadku oraz pisma o zachowek. Także jestem zadowolony bo sądy były od północy po południe Polski.

Odnośnie SD-Z2 - przelew już mam. Tytuł "Ugoda" z dopisaną datą podpisania dokumentu.
Czyli zmieszczę się w I grupie podatkowej jako zachowek po dziadku (zstępny)?

Po dziadku to zerowa grupa podatkowa, tak wiec nie zapłacisz podatku

Lovor napisał:
Po dziadku to zerowa grupa podatkowa, tak wiec nie zapłacisz podatku
A no faktycznie!

Odnosnie tytułu przelewu nie będzie problemu?
Wiem że podczas ostatnich 2 rozpraw pełnomocnik pozwanej udokumentował że przebywa w zwiazku małżeńskim oraz za granicą. Istotne to ponieważ on jest jako zleceniodawca przelewy gdyż ona przebywała wtedy z noworodkiem.
Zapewne jako załącznik do SD-Z2 oprócz potwierdzenia przelewu będę musiał załączyć podpisaną ugodę żeby się pokryło.

Powrót