Podatek od zakupu złomu w Niemczech przekazanego na eksport do Polski

• Autor wątku Autor wątku Michal040
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal040

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry

Mam zamiar sprowadzać złom miedzi z Niemiec do Polski i aktualnie największym problemem stanowi dla mnie podatek VAT w Niemczech (19%). Wiem że istnieje możliwość zwrotu podatku VAT z 3 miesięcy i na tą decyzje o zwrocie urząd w Niemczech na 6 miesięcy, ja nie mógłbym czekać tak długo. Moje pytanie jest następujące, czy istnieje możliwość nie płacenia podatku VAT od zakupionego złomu w Niemczech który jest natychmiast wywożony za granicę albo czy jest możliwość natychmiastowego zwrotu podatku (w ciągu kilku dni, maksymalnie tygodnia od momentu wywozu złomu za granicę). Jeżeli tak to musiałbym to robić jako osoba fizyczna czy osoba z założoną działalnością gospodarczą ? Oraz jakie inne aspekty prawne musiałbym spełniać aby było to możliwe ?

Z góry dziękuje z podpowiedz :) i proszę bez złośliwych komentarzy

Kupującym będzie polski podmiot prawny, tzn. spolka lub osoba fizyczna prowadzaca dzialalnosc z zarejestrowana dzialalnoscia w Polsce?

Najprawdopodobniej będę osobą fizyczną prowadzącą działalność z zarejestrowaną działalnością w Polsce ale mogę również otworzyć działalność gospodarczą w Niemczech, zależy gdzie się bardziej opłacało otworzyć działalność.

witam podepne sie do tematu ;)
Czy ktos moze naswietlic sytuacje ,bo widze ze zostalo to bez odpowiedzi :)

Witam jakie dokumenty muszę posiadać jeżeli chcę kupić w Niemczech złom i sprzedać go w Hiszpanii
Czy faktura zakupu i sprzedaży jest z vat
Firma zarejestrowana jest w Polsce

Powrót