Podatek os spadku - jak w tym przypadku?

• Autor wątku Autor wątku Maria Teresa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria Teresa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
może ktoś mi pomoże zrozumieć zawiłości przepisów o podatku od spadku?

Jedyny spadkobierca należy do I grupy podatkowej. Ma się rozliczyć z podatku od wkładu mieszkaniowego, ale nie złozył oświadczenia w Urz. Skarbowym w ciągu 30 dni od chwili uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu praw do spadku (nie miał tej wiedzy, a adwokat nie uprzedziłł o takich wymaganiach czasowych, uprawniających do zwolnienia od podatku od spadku). Dodatkowo niezbędne było dokonanie wyceny wartości rynkowej tego wkładu mieszkaniowego, co wydłużyło czas, w którym spadkobierca może dokonać rozliczenia z Urzędem Skarbowym. Spadkodawca zmarł w 2007 r.

Moje pytanie brzmi:
1. w oparciu o jakie konkretne przepisy należy obliczać podatek od spadku w tym przypadku (chętnie z powołaniem się na konkretne paragrafy)?
2. czy pradą jest, że w tym rzypadku nie będzie potrzeby odprowadzenia podatku od spadku i ew. na jakiej podstawie?

Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Maria

Witam,
ja również jestem w podobnej sytuacji, w związku z tym przyłączam się do prośby :help:
No i poza tym nie wierzę, że na tym forum nie ma ani jednej osoby, która nie znałaby zasad naliczania podatku od spadku :wink:

Powrót