Podatek PCC po zakupie samochodu

• Autor wątku Autor wątku cocr3on
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cocr3on

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, w związku z koniecznością zapłacenia podatku po zakupie samochodu co jest dla mnie niedorzeczne... Co by się stało gdybym co 13 dni od zakupu "sprzedawał" samochód mojej żonie, a po kolejnych 13 odkupywalł i tak w kółko :). Czy grozi mi coś za takie "matactwo"?
Zakładam też ze gdybym kiedyś zapomniał zgłosić sprzedaży to musiał bym wszystkie zaległe podatki zapłacić?
A na koniec dlaczego w ogóle jest konieczność płacenia takiego podatku? Można go w jakiejś sytuacji nie płacić? Czy ten podatek jest zgodny z prawem UE?

Wydaje mi się, że namawiasz do obejścia przepisów.

gdybyś tak w kółko sprzedawał to byłaby to pozorna czynność prawna

podpisz umowę za granicą, ominiesz podatek, bo jak zawrzesz umowe w Polsce i nie zapłacisz podatku to odpowiedzialnosc karno skarbowa

możesz też przepuścić auto przez komis. Jak to droższy samochód to na pewno będzie się opłacać. Kupując w komisie jesteś zwolniony z podatku pcc3.

Zakładam że właściciel komisu tez by tego za darmo nie zrobił, najlepszy pomysł to z tym miejscem zawarcia umowy ale była wpisana wwa a sprzedawca juz umowę zgłosił... Tak myślę sobie jak bym kupował używane auto od osóby prywatnej za 100 000 to musiałbym zapłacić 2000 pln podatku... Chory kraj powinna być jedną stawka albo maksymalna granicą podatku. Czuje się codziennie okradany przez moją ojczyznę...

To jest mały pikuś jakieś 2%. Na co dzień okradają nas na większy procent.

Jeśli wartość auta to 100000zł to w komisie wystarczy że dasz 500zł i na pewno się zgodzą. Tym sposobem zaoszczędzisz 1500zł.

Powrót