Podatek po sprzedaży mieszkania a rozwód

• Autor wątku Autor wątku feniksa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feniksa

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Wraz z mężem sprzedaliśmy wspólnie kupione mieszkanie na początku tego roku (2020). Od jego zakupu nie minęło 5 lat (zakup w 2018 ). Pierwotnie planowaliśmy skorzystać z ulgi i przeznaczyć całą uzyskaną ze sprzedaży kwotę na zakup większego wspólnego mieszkania. Niestety życie nie ułożyło nam się tak jak oczekiwaliśmy i postanowiliśmy, że każdy pójdzie swoją drogą (wniosek o rozwód nie został jeszcze złożony - póki co robimy rozeznanie i przygotowujemy grunt). Chcemy podzielić pieniądze ze sprzedaży - tak, aby każdy mógł kupić swoje mieszkanie (przy ewentualnym wsparciu kredytowym).

Czy w związku z powyższym każdy z nas powinien uiścić podatek ze sprzedaży wspólnego mieszkania? Podzielony byłby na pół? Czy jeśli każdy kupi swoje mieszkanie (w ustawowym terminie) to możemy skorzystać z ulgi? (podział ze sprzedaży nie będzie równy - będzie to raczej 1/4 i 3/4m na moją niekorzyść)

Czy może w związku z tym powinniśmy jeszcze przed rozwodem podpisać rozdzielność majątkową z dokładnym podziałem tej kwoty ze sprzedaży i dopiero zakupić mieszkania - czy wtedy podatek były proporcjonalny? Czy ulga by przysługiwała?

Bardzo proszę o pomoc w powyższym temacie. Przyznam, że szukałam podobnej sytuacji, ale jedynie co udało mi się znaleźć to sprawy związane z podatkiem ze sprzedaży mieszkania po rozwodzie - u nas sprzedaż była przed.

Chcemy - jeśli to konieczne - uregulować podatek, ale sprawa wydaje się trochę skomplikowana.

Powrót