R
RNAR
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 54
Witam posiadam firme(jednoosobowa działalnosc) na ryczałcie(nie jestem na vat),oraz zaczynam reklamować swoje uslugi przez google ads.Pytanie powinnienem mieć ustawione konto na organizacje,czy na osobe prywatna?Dodatkowo jak mam odprowadzać podatek od tego,oraz czy konieczne jest posiadanie nip eu?Udało mi sie odszukać coś takiego. Dla podatników korzystających ze zwolnienia z VAT, którzy zawierają transakcje WNT, ustawodawca przewidział zwolnienie z obowiązku posiadania NIP europejskiego, a więc z rejestracji do VAT-UE.
Zgodnie z art. 97 ust. 2 ustawy o VAT, jeżeli wartość wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów nie przekroczy w danym roku kwoty 50 000 zł, podatnik korzystający ze zwolnienia z VAT nie ma obowiązku rejestracji do VAT-UE.
U mnie na pewno reklamy tyle nie przekroczą,a swiadczę usługi tylko w pl.Czy to oznacza ze nie musze mieć nip eu?Jaki podatek musze od tego odprowadzic?
Zgodnie z art. 97 ust. 2 ustawy o VAT, jeżeli wartość wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów nie przekroczy w danym roku kwoty 50 000 zł, podatnik korzystający ze zwolnienia z VAT nie ma obowiązku rejestracji do VAT-UE.
U mnie na pewno reklamy tyle nie przekroczą,a swiadczę usługi tylko w pl.Czy to oznacza ze nie musze mieć nip eu?Jaki podatek musze od tego odprowadzic?