Podatek- seo copywriting

• Autor wątku Autor wątku crap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

crap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
czy jest jakaś możliwość rozliczenia się z urzędem skarbowym za usługi copywriterskie nie potwierdzone żadną umową(ani dzieło, ani zlecenie)?
Obecnie suma jest niewielka i mieści się w kwocie wolnej od podatku, ale czy można takie zarobki, które nie są potwierdzone umową udokumentować w jakiś sposób w rozliczeniu podatkowym?
Proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym odprowadzić podatek od zarobionej kwoty zarówno teraz jak i w przypadku kiedy przekroczyłaby kwotę wolną od podatku a obecnie nie wiem jak to można zrobić i czy w ogóle jest taka możliwość?

Pozdrawiam.

Fakt, że umowa o dzieło nie jest spisana na papierze nie świadczy o tym , że nie została zawarta. Sam fakt, że wymyślasz coś na czyjeś zlecenie świadczy o tym , że wykonujesz umowę.
Według mnie wykonanie dzieła powinieneś potwierdzić rachunkiem, a uzyskane w ten sposób dochody ująć w PIT. Jeżeli na nabywcę przenosisz prawa autorskie uzyskany przychód powinieneś pomniejszyć o 50% koszty uzyskania przychodu.

No tak, słuszna uwaga, ale jak mogę wystawić rachunek jeśli jestem zwykłą osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej?
czy chodzi o coś innego?
i pomniejszyć w jaki sposób i gdzie?

crap napisał:
No tak, słuszna uwaga, ale jak mogę wystawić rachunek jeśli jestem zwykłą osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej?
czy chodzi o coś innego?
i pomniejszyć w jaki sposób i gdzie?

Każda osoba mająca pełną zdolność do czynności prawnych (a pewnie z ograniczoną też można) może wystawić rachunek.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót