Podatek spadkowy, a przelewy w turach.

• Autor wątku Autor wątku linky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

linky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry

Jedna osoba, spadkobierczyni na mocy testamentu jest zobowiązana przelewać innej osobie również spadkobiercy przez pewien czas (iluś lat) co roku określoną kwotę.
Kiedy ta druga osoba powinna zapłacić podatek? Co roku od przelanej kwoty czy na koniec od pełnej ?

Pozdrawiam.

Art. 6 ust. 1a ustawy o podatku od spadków i darowizn:
Jeżeli nabycie następuje w częściach, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą nabycia poszczególnych części.

Dziękuję.

A co w przypadku, gdy sprawa spadkowa nie jest jeszcze zamknięta (ale mimo to osoba wysłała już pieniądze)?

Pozdrawiam!

linky napisał:
A co w przypadku, gdy sprawa spadkowa nie jest jeszcze zamknięta (ale mimo to osoba wysłała już pieniądze)?
Nabycie majątku tytułem zapisu zwykłego jest zupełnie oddzielne od nabycia majątku tytułem dziedziczenia więc nie widzę w tym problemu. Sąd w postępowaniu spadkowym nawet nie rozstrzyga czy dany zapis zwykły ma zostać wykonany czy nie. W razie sporu między spadkobiercą a zapisobiercą może to być rozstrzygane w oddzielnym postępowaniu (w procesie). Przy okazji przyszło mi na myśl ciekawe zagadnienie - czy testament zinterpretowany przez sąd wg. art. 961 kc powoduje że ustanowione w nim zapisy (tylko pierwsze a nie dalsze zapisy) stają się niewykonalne?

Wracając do tematu - zapisobierca musi załączyć do zeznania SD-3 kopię testamentu, i ewentualnie umowę o wykonanie zapisu z tym spadkobiercą który został obciążony jego wykonaniem. Zapisobierca nie musi załączać postanowienia sądu o nabyciu spadku.

A gdy sąd zakończy postępowanie i uprawomocni się postanowienie stwierdzające nabycie spadku to wtedy spadkobierca (który przypadkiem jest także zapisobiercą) złoży następne zeznanie SD-3 ale już tylko odnośnie nabycia majątku tytułem dziedziczenia.

Gdy zapisobierca dostanie kolejną wypłatę tytułem zapisu zwykłego to znów złoży zeznanie SD-3 odnośnie nabycia danej części zapisu.

I trzeba pamiętać, że o tym czy podatnik ma złożyć zeznanie SD-3 czy zgłoszenie SD-Z2 decyduje stopień pokrewieństwa tylko pomiędzy zapisobiercą i zmarłym zapisodawcą a nie pomiędzy zapisobiercą i spadkobiercą.

A więc obowiązek podatkowy powstaje z chwilą przelania każdej z części pieniędzy i z tego co się orientuje, trwa on 6 miesięcy, prośba o potwierdzenie?

I jeszcze gwoli jasności w takim wypadku, zmarły to - spadkodawca i zapisodawca, a osoba na rzecz, którą mają być wypłacane pieniądze od spadkobiercy, będzie to - zapisobiorca.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
linky napisał:
A więc obowiązek podatkowy powstaje z chwilą przelania każdej z części pieniędzy i z tego co się orientuje, trwa on 6 miesięcy, prośba o potwierdzenie?
Jeżeli jesteś względem zapisodawcy/spadkodawcy wystarczająco blisko spokrewniony (tzw. grupa zerowa) to masz 6 miesięcy na złożenie zgłoszenia SD-Z2 w celu skorzystania ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

W pozostałych przypadkach masz tylko jeden miesiąc na złożenie zeznania podatkowego SD-3 od chwili powstania każdego cząstkowego obowiązku podatkowego (art. 17a ustawy o podatku od spadków i darowizn). Po złożeniu zeznania SD-3 czekasz na wydanie decyzji podatkowej ustalającej wysokość podatku do zapłaty. Jeśli spóźnisz się ze złożeniem zeznania SD-3 to doliczą Ci w decyzji podatkowej odsetki.

linky napisał:
zmarły to - spadkodawca i zapisodawca, a osoba na rzecz, którą mają być wypłacane pieniądze od spadkobiercy, będzie to - zapisobiorca.
Zgadza się. W części C formularza podajesz dane zmarłego zapisodawcy (analogicznie spadkodawcy).

Jeśli będę miał do zapłacenia podatek (spóźniony) -SD-3. Czy warto próbować powołać się na to, że sprawa spadkowa się cały czas toczy i chciałem poczekać do jej zakończenia?

Jeśli masz na myśli zeznanie SD-3 składane przez Ciebie jako spadkobiercę to termin miesięczny do jego złożenia zacznie biec dopiero od uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

A jeżeli masz na myśli zeznanie SD-3 składane przez Ciebie jako zapisobiercę to termin miesięczny zacznie biec od dnia nabycia przedmiotu zapisu lub każdej jego części. W tym przypadku bez znaczenia jest data uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Ostatnia edycja:
W deklaracji SD-3 (zapis zwykły, pieniądze pochodzą ze spadku ) nie jestem pewien - wpisuję przykładowo pierwszą turę 20 000/20 000? Czy może 20 000/ 100 000 ( całość zapisu)?
https://ibb.co/DMZZxZ5

Jest tam mianownik i licznik - rozumiem, że bardziej odnosi się to do spadku i dzielenia majątku

Ostatnia edycja:
W kolumnie C zeznania SD-3 wpisałbym 1/1 bo mogę odnieść się tylko do mojego własnego roszczenia o wykonanie danego zapisu zwykłego.
W kolumnie E wpisałbym 1/5 w celu wskazania że nabyłem 1/5 część świadczenia z tytułu mojego roszczenia o wykonanie zapisu zwykłego.
Nie mam jednak pewności czy będzie to poprawne więc najlepiej zadzwoń do sekcji podatków od spadków i darowizn właściwego urzędu skarbowego. Przy nabyciu kwoty pieniędzy tytułem zapisu zwykłego właściwym będzie urząd skarbowy ostatniego miejsca zamieszkania zapisodawcy. I daj znać jaka jest poprawna odpowiedź ;)

Już wpisałem 20 000/20 000. Jakby było nie było coś ok, to dam znać ;)

Powrót