Podatek Vat za usługi komornika

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam

Przegrałem sprawę w sądzie o zapłatę z bankiem i dziś otrzymałem list od komornika o wszczęciu egzekucji. Komornik do długu oprócz swoich kosztów doliczył mi podatek Vat za swoje usługi. Czy to zgodne z prawem?

To nie rozumiem. Zatem, że mam dług to się wzbogaciłem?

Sprawa podatku vat u komorników nie jest ściśle określona przepisami obowiązującego prawa więc nie znajdziesz na to pytanie odpowiedzi, co zamierzasz z tym zrobić ?

Dlatego Was pytam. Gdybym skargę na komornika złożył to sąd mógłby ją uwzględnić czy raczej by odrzucił?

Z tego co wiem zależy od sądu i sędziego nie ma jednolitego stanowiska w tej sprawie poza tym niektórzy sędziowie odrzucają ze względu na to, iż ich zdaniem powinny tego typu sprawy rozpoznawać US. Kwota podatku jest bardzo wysoka ? Zawsze możesz dostać FV i odliczyć ten podatek o ile prowadzisz dz. gosp.. Koszt wniesienia skargi 100 zł

Ostatnia edycja:
W interpretacji z 9 czerwca 2015 r. stwierdzono, że wykonywane przez komorników czynności, w szczególności egzekucyjne, należy uznać za podlegające opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług świadczenie usług za wynagrodzeniem - nie ma do nich zastosowania wyłączenie, o którym mowa w art. 15 ust. 6 ustawy o VAT. Oznacza to, że w odniesieniu do całej wykonywanej przez komorników sądowych działalności spoczywają na nich obowiązki właściwe dla podatników tego podatku.
W związku z powyższym od 1 października 2015 r. do wszystkich czynności wykonywanych przez komorników będą miały zastosowanie ogólne zasady rozliczania podatku od towarów i usług.
Cały tekst

Działalności nie prowadzę. Zatem uwzględnienie skargi zależy od humoru sądu?

Na pewno nie humoru ale od czynnika, którego warto szukać w uzasadnieniu :)

Co byś mi zatem radził podnieść w skardze?

Skoro to nie jest prawnie uregulowane, to czemu wolno mu naginać prawo? Twoim zdaniem skarga nie ma sensu?

loco1 napisał:
A czytałeś #7?

Broszurkę ministerstwa (interpretacje) uznajesz za źródło powszechnie obowiązującego prawa ? :D

na podstawie pracy holenderskiego komornika, który bardziej przypomina windykatora swojej pracy niż nasze organy egzekucji sądowej...

niema podstaw aby podatek Vat był doliczany do opłaty egzekucyjnej takie stanowisko prezentuje MF, MS, izby skarbowe i coraz częściej SR to ze tak robią i twierdzą ze mogą to tylko ich opinia i raczej do wygrania niestety tylko przez skargę za 100,- termin 7 dni od daty otrzymania postanowienia o kosztach ( choć i tu są zdania odrębne że można później tylko poco się kopać z koniem) pytanie czy nie ma sie jeszcze do czegoś przyczepić np opłata stała z art 53a uoksie za tzw poszukiwanie majątku dłużnika, czy sama opłata egzekucyjna jest poprawna bo niektórzy komornicy zapominają że nie zawsze będzie 15 % i minimalna wynosi 1/20
stanowiska
- katowickiej Izby Skarbowej (interpretacja nr IBPP1/4512-692/15/ES), kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za świadczone usługi zawiera już VAT. Aby zatem ustalić podstawę opodatkowania, należy odjąć od otrzymanej kwoty wartość podatku należnego, obliczonego metodą „w stu".
- poznańskiej Izby Skarbowej ( ILPP1/4512-1-858/15-2/MK INTERPRETACJA ) Mając na względzie powołane przepisy prawa oraz elementy opisu sprawy wskazać należy, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie opłata egzekucyjna pobierana przez Komornika – w związku z realizacją czynności służbowych na rzecz Wierzyciela – stanowiąca wynagrodzenie Komornika. Jednakże w opłacie tej, stosownie do treści art. 29a ust. 1 ustawy oraz art. 3 ustawy o informowaniu o cenach, będzie zawierać się kwota podatku VAT.

powodzenia

- katowickiej Izby Skarbowej (interpretacja nr IBPP1/4512-692/15/ES), kwota otrzymanego przez komornika wynagrodzenia za świadczone usługi zawiera już VAT. Aby zatem ustalić podstawę opodatkowania, należy odjąć od otrzymanej kwoty wartość podatku należnego, obliczonego metodą „w stu".
- poznańskiej Izby Skarbowej ( ILPP1/4512-1-858/15-2/MK INTERPRETACJA ) Mając na względzie powołane przepisy prawa oraz elementy opisu sprawy wskazać należy, że podstawą opodatkowania podatkiem VAT będzie opłata egzekucyjna pobierana przez Komornika – w związku z realizacją czynności służbowych na rzecz Wierzyciela – stanowiąca wynagrodzenie Komornika. Jednakże w opłacie tej, stosownie do treści art. 29a ust. 1 ustawy oraz art. 3 ustawy o informowaniu o cenach, będzie zawierać się kwota podatku VAT.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
paweltb napisał:
i coraz częściej SR
Podasz jakieś orzeczenie?
Master Piernik napisał:
Broszurkę ministerstwa (interpretacje) uznajesz za źródło powszechnie obowiązującego prawa ?
Na pewno to pewniejsze źródło, niż Indywidualna Interpretacja.
Znasz orzeczenia mówiące inaczej, niż PT1.050.1.2015.LJU.19 ?

Ostatnia edycja:
co do zasady komornik może być vatowcem ale w związku z tym ze usługi komornicze nie są prawnymi komornik jeśli może nie musi być vatowcem jeśli chodzi o skarbówkę to wydają jak leci zgodnie z MF vat liczymy w stu
a co do SR to lepiej pisać co sędzia to wyrok już rejon mi wydal ze zna stanowisko i interpretacje ale się z nimi nie zgadza bo nie można przerzucać vat na biednego komornika a co to wspólnego z prawem ? jak dłużnik pisze o miarkowanie to co sąd robi a no nic bo to uznaniówka - poszło do okręgu
a swoją drogą dług 157+klauzula 66 a koszty egzekucji 857 taki zdolniacha robił wszystko od 2 lat byle nie wyegzekwować i bron boże zawiadomić dłużnika czasamki to nawet szkoda komentować

Złożyłem w tej sprawie skargę do sądu na komornika. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Mam jednak nowy problem. Otóż ten sam komornik zajął mi 50% wynagrodzenia za pracę. Uważam, że tu miał prawo. Zajął jednak jeszcze rachunek bankowy, gdzie wpływa moja pensja i zabronił bankowi wypłacać mi jakichkolwiek pieniędzy. Tym sposobem zajął mi nie 50% wynagrodzenia, tylko 100% wynagrodzenia. Co teraz, kolejna skarg do sądu? Przecież pozbawił mnie środków do życia. Myślicie, że sąd uwzględni taką skargę?

masz ustawowa ochronę art 54 prawa bankowego do kwoty wolnej od zajęcia nie dotyczy alimentów (kmp) ale w takim zajęcie wynagrodzenia i rachunku bankowego na które wpływa pozostała część wynagrodzenia przypadku dłużnik powinien wystąpić do komornika na piśmie z wnioskiem o wyłączenie spod egzekucji kwoty wynagrodzenia wolnej od zajęcia ( wpływającej na konto ) . Komornik powinien poinformować bank/SKOK o zniesieniu blokady z rachunku do kwoty stanowiącej równowartość kwoty wolnej od zajęcia i umożliwić dłużnikowi wypłaty do wskazanej kwoty. jeśli tego nie zrobi to wówczas skarga na komornika
powodzenia

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Podasz jakieś orzeczenie?

linia prezentowanego orzecznictwa postanowienia nie należnego VAT od oplaty egzekucyjnej :
- IV Cz 117/16 IV Cz 151/16 SO Słupsk,
- I Co 165/16 SR m. st Wawa,
- VI Cz 157/16 SO Częstochowa,
- II Cz 68/16 SO Opole,
- II Cz 74/16, II Cz 196/16 II Cz 366/16 SO Świdnica
- I Co 1038/15 I Co 1040/15 SR Pleszewo
- VII Co 407/16 SR Gdynia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót