Podatek Vat za usługi komornika

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam jakiś termin na wystosowanie tego pisma do komornika?

Niema terminów im szybciej złożysz tym szybciej będziesz mógł skarżyć na bezczynność lub odmowę bo raczej nie sądzę żeby sam z siebie uwzględnił wniosek chodź cuda czasami są
Pzdr

Doczytałem teraz małym druczkiem na zajęciu "Od opłat egzekucyjnych pobiera się podatek Vat 23%- interpretacja ogólna MF z 9 czerwca 2015 PT1.050.1.2015.LJU.19.8.

Tyle ze z tej interpretacji wynika ze podlegają VAT a nie ze plus VAT podatek od opłat egzekucyjnych liczy się w stu a to ze biedni komornicy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem to już inna bajka wkrótce SN ma się wypowiedzieć zresztą stanowisko MF i MS jest jednoznaczne podatek w stu. A mały druczek nie stanowi prawa

Ostatnia edycja:
Pismo do komornika w sprawie rachunku bankowego wysłałem. Na tym zajęciu jest takie zdanie "konto dłużnika zostaje zajęte do pełnej wysokości zadłużenia. Zabrania się wypłacanie jakichkolwiek kwot dłużnikowi bez zgody komornika a zgromadzone środki pieniężne należy niezwłocznie przelać na rachunek bankowy komornika". Na pewno przysługuje mi wypłacenie kwoty wolnej w postaci 3 średnich krajowych (będzie coś ok 12.000?). Nie będzie czasem tak, że bank od razu przeleje najbliższy wpływ pieniędzy komornikowi?

po to masz kwotę wolna od zajęcia z art 54 prawa bankowego 12.304 ( limit ustalony na postępowanie ) i do tej kwoty komornik nic nie dostanie ( do 8 września br. ) czyli oznacza ze wszystko co jest i wpłynie na konto powyżej tej kwoty będzie przekazane do komornika. od 8 września 2016 wchodzi nowela i zgodnie z nowym brzmieniem: środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego, w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U Nr 200, poz. 1679, z późn. zm.20) ), przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy
i teraz będzie kwota wolna co miesiąc wynosząca 75% minimalnego wynagrodzenia ok 1387 będzie kwota wolna co miesiąc na rachunku brak jest przepisów przejściowych

W tej sprawie wypowiedział się w dniu 7 lipca 2016 r. Sąd Najwyższy. W podjętej uchwale 3 sędziów SN o sygn. akt III CZP 34/16 stwierdził, że VAT winien być wliczony w opłaty egzekucyjne

LLawyer napisał:
SN nie jest od Vat-u
Bardzo głęboka myśl. a jakąś podstawa? Przeczytaj uzasadnienie to będziesz wiedział odczwgo jest SN
Komornik tez nie jest od ustalania prawa a to robi. Co ma piernik do wiatraka. ? SN podjął uchwałę że VATu komornik nie może
doliczać do opłaty egzekucyjne bi ona jest ustalona w art 49 uoksie
III CZP 34/16 SN uchwała z 6 lipca 2016
Cyt. "Komornik sądowy, określając wysokość kosztów postępowania egzekucyjnego, nie może podwyższyć opłaty egzekucyjnej, ustalonej na podstawie art. 49 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (jedn. tekst: Dz.U. z 2015 r., poz. 790 ze zm.), o stawkę podatku od towarów i usług"

Ostatnia edycja:
W związku ze skargą dłużnika na czynność komornika sądowego, polegającą naodmowie zwolnienia spod egzekucji części wynagrodzenia, wpływającej na rachunek bankowy Sąd Rejonowy postanawia:
- oddalić skargę
Sąd poucza, że od postanowienia nie służy odwołanie. Uzasadnienia brak. Co do podatku Vat sąd jeszcze się nie wypowiedział, mimo, że skarga była składana dużo wcześniej.

Witam
Jestem bardzo ciekawy , co Sąd na twoje pismo o VAT .
Czekam na wpis
Pozdrawiam

LLawyer napisał:
SN nie jest od Vat-u

Wszyscy się czepiają, że SN nie jest od VATu. Mam wrażenie, że wszyscy zapomnieli, że w SN studenci pierwszego roku prawa nie siedzą - myślę, że sędziowie SN są w stanie sprawdzić, czy SN jest właściwy do rozpoznania sprawy.

Wprawdzie uzasadnienia jeszcze nie ma, ale myślę, że SN pójdzie w kierunku twierdzenia, że opłata jest ustalona w ustawie i nie można do niej nic doliczać, czy to VATu, czy kosztu zakupu ciasteczek do kancelarii - bez wdawania się w jakiekolwiek kwestie podatkowe.

Co nie oznacza, że takie rozstrzygnięcie będzie mi się podobać.

Można jakoś uzasadnienie od sądu uzyskać odnośnie oddalenia skargi?

Dlaczego nie przysługuje mi odwołanie?

Co do zasady na oddalenie skargi na czynności nie przysługuje zażalenie. Dlatego nie ma uzasadnienia. Gdyby skarga została odrzucona to tak. Wówczas zażalenie przysługuje.

Ostatnia edycja:
Ale jak to możliwe. Komornik zajął mi całe wynagrodzenie, a tego robić mu nie wolno. Może tylko 50%. Gdzie państwo prawa?

Wynagrodzenie czy środki z umowy zlecenia? Jeżeli to drugie to możesz złożyć wniosek o ograniczenie zajęcia...

Nie zajął żadnych 100% wynagrodzenia a prowadził egzekucję z wynagrodzenia i z rachunku bankowego.
Bzdurne wprowadzanie w błąd użytkowników forum, którzy wcześniejszych postów nie czytali.

I co? Napisał w zajęciu 100%? Nie wierzę. Prędzej bym szukał błędu w kadrach. Na pewno nie masz tam błyskotki która przelewa całość? Bo komornik nie zaznaczył że 50%? Bo spotkałem się z takimi przypadkami?
Edit: dzięki LLawyer...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót