podatek w pit czy dzialalnosc

• Autor wątku Autor wątku bejrut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bejrut

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
mam pytanie czy sprzedajac od czasu do czasu jakies rzeczy na Allegro ktore sa nowe wystarczy ze rozlicze sie w PIT za ta sprzedaz czy musze miec dzialalnosc? o to chodzi ze zdania sa podzielone i wszystko zalezy od interpretacji ale czy chcac np. jedno lub dwukrotnie w ciagu roku dokonac sprzedazy 15 przedmiotow trzeba odrazu zakladac dzialalnosc? dla mnie to bezsens

[cytat="bejrut"]mam pytanie czy sprzedajac od czasu do czasu jakies rzeczy na Allegro ktore sa nowe wystarczy ze rozlicze sie w PIT za ta sprzedaz czy musze miec dzialalnosc? o to chodzi ze zdania sa podzielone i wszystko zalezy od interpretacji ale czy chcac np. jedno lub dwukrotnie w ciagu roku dokonac sprzedazy 15 przedmiotow trzeba odrazu zakladac dzialalnosc? dla mnie to bezsens[/cytat]

Pociesze cie, chociaz nie wiem czy to jest jakies pocieszenie: definicja działalnosci gospodarczej w PIT czy w VAT wcale nie oznacza ze musisz miec zarejestrowaną dzialalnosc. Wystarczy ze spelniasz warunki tej definicji i rejestracja dzialanosci wedlug ustawy o swobodzie dzialalnosci gospodarczej to zupelnie nieistotna sprawa w tym momencie.

Powrót