Podatek za linki polecające

• Autor wątku Autor wątku Rohbart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rohbart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

potrzebowałbym pomocy w kwestii rozliczania "działalności" polegającej na otrzymywaniu pieniędzy z systemu partnerskiego Amazon. Chodzi mi o taką kwestię, że na stronie/fanpage polecam produkty ludziom, używając do tego swojego tagu reflinkowego. W przypadku zakupu produktu, dostaję jakiś procent od zakupu. Zakupy są dokonywane w euro. Chciałbym wiedzieć w jaki sposób zapłacić podatek za tego typu przypływ gotówki, jeżeli system partnerski pozwala na to bym był osobą prywatną, nie działalnością gospodarczą.

Chciałbym również się dowiedzieć czy polskie prawo wymaga ode mnie bym założył DG jeżeli byłby to stały dochód co miesiąc.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o założenie działalności gospodarczej to zależy od wysokości dochodu, gdyż możesz prowadzić nierejestrową działalność gospodarczą A podatek płacisz tak jak osoba fizyczna czyli normalnie dochód doliczasz do pozostałego dochodu w rozliczeniu rocznym. Natomiast walutę przeliczasz według kursu NBP z dnia wykonania usługi, w tym przypadku z dnia wystawienia rachunku lub faktury.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jeden z polityków zarabia na swojej stronie 90 tysięcy rocznie z ad sense i nie ma DG. Tu nie chodzi o kwoty, a bardziej o to, czy taka forma zarobku podpada pod DG.

A trudno jednoznacznie stwierdzić, czy trzeba zakładać DG. Kilka razy o to tu pytałem, też pod kątem zarabiania na linkach, i nikt mi nigdy nic sensownego nie napisał.

W każdym razie podatek trzeba zapłacić. Proponuję inne źródła przy rozliczeniu rocznym. Jeżeli jednak w ramach swojej strony świadczysz jeszcze jakieś inne usługi (np. teksty sponsorowane, jakieś reklamy w innej formie niż linki), wystawiasz za nie rachunki, to z pewnością musisz już założyć DG.

Jeżeli są to tylko linki, to podpada według mnie pod najem powierzchni reklamowej. Niektórzy w takich sytuacjach kombinują nawet z ryczałtem, lecz według mnie to akurat ryzykowne, chyba że z indywidualną interpretacją.

A co do skali zarobku, czasem też ma znaczenie w ustalaniu, czy trzeba DG. Bo jeżeli żyjesz tylko z tego i zarabiasz duże kwoty, to ryzykujesz bez DG. A jeśli masz np. UoP, a na linkach sobie dorabiasz, to nie ma ryzyka.

US jest w tyle, jeżeli chodzi o takie formy zarobku. Definicja, kiedy trzeba założyć DG, też nie jest zbyt dobrze opracowana.

Tutaj ma również znaczenie forma zarobkowa. Jeżeli wszędzie na stronie wpychasz te linki i banery, to widać jak na dłoni, że forma jest zarobkowa. Jeżeli występują rzadziej, to zawsze możesz się bronić, że prowadzić stronę hobbystycznie i przy okazji czasem podrzucasz linki, aby sobie dorobić.

Były też w przeszłości interpretacje MF, różne sprawy w sądzie i często ludzie zarabiający na stronach www skutecznie się bronili.

Ale takie jest moje zdanie, nie jestem ekspertem, a osądy US czasem są dziwne. Jeżeli jednak będziesz płacił podatek za inne źródła, to czegóż więcej może chcieć US? Więcej podatku i tak nie wydrą, nie odliczasz też poniesionych kosztów.

Jesteś na Forum prawnym zatem wypowiadaj się merytorycznie poprawnie.
Andrzej441 napisał:
... nierejestrową działalność gospodarczą ...
Nie ma czegoś takiego, jest działalność nie będąca działalnością gospodarczą - Art.5. Prawa przedsiębiorców.

Powrót