podatek za wynajem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku hdm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hdm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Prosiłbym o pomoc.
Wynajmowałem mieszkanie, na którym zarabiałem 150 złotych miesięcznie, przez 4 miesiące ( od grudnia 2006 ). Nie zgłaszałem tego nigdzie. Czy te 600 złotych, które zarobiłem na tym mieszkaniu jest kwotą wolną od podatku i nie muszę tego nigdzie zgłaszać, czy powinienem to już zgłosić wcześniej, jeśli tak to jakie mi groźą za to konsekwencje?. Czy też może mam na to czas do końca kwietnia( wystarczy wpisać ten jeden grudniowy czynsz do rozliczenia podatkowego, a resztę w przyszłym roku) ?

Piszę w nawiązaniu do tekstu, który wklejam poniżej..

Do czasu, gdy dochód* nie przekroczy kwoty wolnej od podatku**, nie składasz żadnych zeznań podatkowych (PIT-5). W następnym miesiącu, po tym, w którym tę kwotę przekroczysz, składasz PIT-5 i płacisz 19% podatku (aż do końca roku podatkowego, co miesiąc do 20-go). Dobrą stroną zalegalizowania takiej działalności, jest możliwość skorzystania z policji/sądu, gdy najemca okaże się "uciążliwy".

*dochód - w umowie najmu możesz wpisać niższą kwotę, ryzykując, że najemca może okazać się nieuczciwy. Ale mniejszy dochód = mniejszy podatek.
** kwota wolna od podatku - 2 789,90zł

pozdrawiam hdm

[cytat="hdm"]
Do czasu, gdy dochód* nie przekroczy kwoty wolnej od podatku**, nie składasz żadnych zeznań podatkowych (PIT-5). W następnym miesiącu, po tym, w którym tę kwotę przekroczysz, składasz PIT-5 i płacisz 19% podatku (aż do końca roku podatkowego, co miesiąc do 20-go). Dobrą stroną zalegalizowania takiej działalności, jest możliwość skorzystania z policji/sądu, gdy najemca okaże się "uciążliwy".

*dochód - w umowie najmu możesz wpisać niższą kwotę, ryzykując, że najemca może okazać się nieuczciwy. Ale mniejszy dochód = mniejszy podatek.
** kwota wolna od podatku - 2 789,90zł[/cytat]

Ta rada, to po pierwsze jest już nieaktualna, po drugie - wpisywanie do umów niższych kwot aby płacić niższy podatek jest przestępstwem z kks.

Natomiast Pan, rozliczając się za rok 2006 musi to uczynić na druku PIT-36 wpisując przychód z najmu (tylko za miesiąc grudzień) w wierszu 5 części "D" formularza, a dokładniej w poz. 63 i 65.

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli wystarczy wpisać ten jeden miesiąc przy rozliczeniu za rok 2006 i wszystko będzie ok?... pytam bo nie jestem pewien czy nie musiałem zgłosić wynajmu odrazu w grudniu, gdy podpisywałem z wynajmujacym umowę?

Powrót