podatek

• Autor wątku Autor wątku Marta64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jak naliczany jest podatek w razie wygasniecia prawa do zachowania ulgi?. Mieszkanie darowane w 2004r(dziadkowie bezplatnie i dożywotnio maja prawo zamieszkiwac w pomieszczeniach tego lokalu, ponoszac koszty eksploatacji i regulujac oplaty.Obdarowana (czyli ja) spełnia warunki z art. 16 ust2 ustawy od podatki i darowizn. Podatku od przedmiotowej darowizny nie pobrano na podstawie art 9 ust 1 pkt1 i art.16 ust1 ...przy zaliczeniu obdarowanej do pierwszej grupy podatkowej.) Mieszkanie zostalo sprzedane w 2008r (przed uplywem5 lat) ze wzgledu na koniecznosc zmiany warunkow mieszkaniowych. W ciagu miesiaca nabylam mieszkanie w innej miejscowosci.Darczyncy mieszkaja w nim razem ze mna.

bezplatnie i dożywotnio maja prawo zamieszkiwac w pomieszczeniach tego lokalu, ponoszac koszty eksploatacji i regulujac oplaty
"bezpłatnie" lecz "ponosząc koszty" ??

Taka jest konstrukcja aktu darowizny. Zacytowalam, to co zostalo ustalone. Jestem studentka i nie mam zadnego dochodu. W 2004 roku bylam na pierwszym roku dziennych studiow. W tym roku koncze.

Witam:) mam jeszcze jedno pytanie. Dostaje stypendium naukowe 300zl. Czy musze zlozyc pit za 2008r?

Powrót