Podatekod spadku po ojcu POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku darecki26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darecki26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.Dzis otrzymałem decyzję ustalającą wysokość podatku od spadkupo zmarłym ojcu. Us obliczyl wg zlozonego oswiadczenia podatek w wysokosci 9589 zlotych do zaplacenia !!. US obliczal to od kwoty 204.031 zlotych gdyz taki spadek otrzymalem po ojcu zm w dniu 28.11.2006 r., ktory pozostawil testament gdzie w nim caly majatke zapisal mi. I teraz co zrobic aby zaplacic mniejszy podatek jakie pisma gdzie i z czym sie odwolywac jaie podstaw itd. Bardzo prosze o pomoc forumowiczow pozdrawiam i zycze lepszego nowego roku 2008.

Hej sama miałam też trochę problemów z US jak się rozliczałam po śmierci mojego taty (zmarł również w listopadzie 2006 r). W US nawet mi nie powiedzieli ze mogę poszukać różnych ulg. Np trzeba zebrać tzw wszystkie długi, pożyczki, kredyty. To obniżyło trochę mój podatek. Odziedziczyłam także mieszkanie w którym jestem zameldowana wiec okazało sie że mam prawo do skorzystania z ulgi 110 m2. moja siostra nie jest zameldowana ale złożyła w US oświadczenie ze się w tym mieszkaniu w ciągu roku zamelduje i będzie zameldowana przez 5 lat. To także uprawniło ją do skorzystania z powyższej ulgi. (w Us tego nie mówią musiałam sama poszukać w necie).

Dziś znalazłam taki artykuł

biznes.onet.pl/5,1460173,prasa.html

złożę do US wniosek o nadpłatę podatku. Zobaczymy może uznają.
Pozdrawiam i szukaj bo może coś uda Ci się znaleźć co obniży Twój podatek

Powrót