Podatki Allegro

• Autor wątku Autor wątku lukasek-1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasek-1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie: od jakiej już kwoty (miesięcznie) trzeba płacić na allegro podatki?:?:?Jestem osobą fizyczną, nie posiadam firmy. Proszę o pomoc, gdyż mam już dochodu za ten miesiąc ponad1000zł i nie wiem czy już powinienem zapłacić od tego podatek:( Z góry dziękuję za porady Lukasek

Z tego co wiem - to podatek dochodowy - na ogólnych zasadach.

Jak osiagasz ciagle dochody to nalezy zarejstorwać firme i placic podatki.

Ano właśnie jak to jest z tą sprzedażą na Allegro ?
Wiadomo jest - jak raz czy dwa razy coś się sprzeda.
Ale jak ktoś stale coś wystawia - weźmy dla przykładu świniodziki albo jaja strusie ? To co wtedy - ma zarejestrować firmę ?

Jeżeli w ciągu roku podatkowego ze Twój dochód jest mniejszy niż 3017zł (w 2007r.) wówczas nie musisz się niczego obawiać, gdyż jest to kwota wolna od podatku).

Jeśli sprzedaż rzeczy na allegro za 15 000zł i przed skarbówką udowodnisz, iż wcześniej rzeczy te nabyłeś (nawet tego samego rodzaju) to wówczas wyliczona zostanie Ci kwota zarobiona "na czysto". W przypadku posiadania dokumentacji wyliczenie będzie jasne, gdy natomiast takiej dokumentacji nie ma (mogłeś kupić rzeczy używane na bazarze) wówczas co do zasady skarbówka przyjmuje 10-15% od kwoty uzyskanej ze sprzedaży.

Więcej:
Poradnik: Podatki od sprzedaży na Allegro, allegro, ebay, świstak, aukcje, podatki, podatek, fiskus, urząd skarbowy

Dzięki :beer: Janusz M. i Tagtsher !
Podane linki wyjaśniaj chyba już wszystkim tą sprawę.

Tagtsher napisał:
Jeżeli w ciągu roku podatkowego ze Twój dochód jest mniejszy niż 3017zł (w 2007r.) wówczas nie musisz się niczego obawiać, gdyż jest to kwota wolna od podatku).

To, że zarobiona kwota jest niższa od kwoty wolnej od podatku nie znaczy, że nie należy jej ujawnić.

:D

Nie napisałem, że nie trzeba jej ujawnić.
Przed Skarbówką trzeba ujawniać wszystko :)

Ale jeśli nie ujawnimy a skarbówka poweźmie wiadomości co do naszego dochodu wówczas, jeśli nie przekroczymy powyższej kwoty, sprawa zakończy się na wyjaśnieniach wezwanego do ich złożenia.

No tak a jeżeli prowadzę sprzedaż w serwisach aukcyjnych i nie zbieram faktur kupna i sprzedaży ponieważ kupuję i sprzedaję detalicznie to czy przy rozliczeniu PIT bo ujawni muszę ;)[obliczając dochód] mogę kierować się zestawieniami transakcji z serwisów bo krótko mówiąc kupuję na eBay sprzedaję na Allegro...:grin: no i czy urząd skarbowy może się doczepić że "prowadzę działalność w sposób zorganizowany i ciągły"... chodzi mi tu tylko o 3 ostatnie miesiące bo od stycznia chcę założyć firmę... na pewno nie przekroczę 3017 zł dochodu;)

Kupujesz w jednym miejscu, a sprzedajesz w drugim. To już jest działalność gospodarcza. Żadna kwota minimalna nie warunkuje obowiązku założenia działalności gospodarczej.

No tak , ja np. niemam dowodu kupna mojego sprzetu , powiedzmy że kupilem na bazarze , przez 3 ostatnie miesiące mam dochód na allegro troszke ponad 1000zł , juz jest lipa , na czysto może wychodze z tego pare set złoty na miesiąć , nie założę przeciesz firmy bo sam ZUS miesiecznie wychodzi jakies 700zł , co ja mam teraz zrobić? Mam robić w gacie? Czy sie niczym nie martwić i przestać handlować? Mógłbym porzeżyć działalność ale to wymaga wiecej czasu a ja go niemam bo jestem studentem a na dodatek miesiecznie dostaje 800zł stypedium.

Z góry dziekuje za odpowiedź:)

Pozdrawiam

Powrót