podatki i opłaty lokalne

• Autor wątku Autor wątku Rudolf5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rudolf5

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Nie wiem czy prawidłowo oznaczyłam temat: chodzi o opłaty dot. wywozu odpadów zielonych z terenów ROD - Rodzinne Ogrody Działkowe. Jest to stowarzyszenie nie prowadzące działalności gospodarczej. W tym roku opłata za wywóz odpadów zielonych wzrosła 0 300 % ( wywóz mierzy się w metrach sześciennych) . Czy są jakieś przepisy, które umożliwiałyby uzyskanie ulgi, obnizki tych opłat dla RODów? Przecież jest to paranoja, aby działkowcy płacili tak jak przedsiębiorstwa.

Stawki opłat nie wynikają z tego kto jest właścicielem nieruchomości.

Możesz mieć pretensje do Zarządu ROD że nie lobbował w Radzie Gminy w celu uchwalenia niższych stawek opłat. Stawki opłat zależą od Rady Gminy.

Poza tym, zgodnie z Art.6j ust. 3 Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, Zarząd ROD może zadeklarować mniejszą ilość worków i pojemników na odpady co też wpłynęło by na wysokość opłaty.

Ale czy istnieją szanse na uzyskanie jakiejś ulgi, obniżki? Do kogo z tym startować?

W ustawie nie znalazłem ulg ani zwolnień dla nieruchomości niezamieszkałych lub zabudowanych budynkami niemieszkalnymi więc mogę tylko powtórzyć że:
- w sprawie obniżenia stawek opłat - naciskaj osobiście (lub za pośrednictwem zarządu ROD) na radnych gminy aby zmienili uchwałę,
- w sprawie doraźnego zmniejszenia opłaty - naciskaj na zarząd ROD-u aby złożyli deklarację z mniejszą ilością pojemników na odpady.

Powrót