G
geograf
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 34
otrzymałem propozycję pracy w Niemczech. Z uwagi, że mieszkam przy granicy podjęcie pracy bedzie się wiązało z codziennymi dojazdami do pracy i z powrotem do kraju. Zastanawiają mnie kwestie podatkowe, a także składki emerytalne i zdrowotne - w jakim kraju powinny być one odprowadzane? Według niemieckiego pracodawcy wszystkie kwestie finansowe powinny być odprowadzane w Niemczech, w polskich biurach rachunkowych i Urzędach Skarbowych uzyskałem informację, że powinny być one uiszczane w kraju w którym posiadam tzw. "centrum interesów życiowych", czyli w moim przypadku w Polsce. Zagłębiając się w informacje na ten temat natknąłem się na pojęcie "pracownika transgranicznego", w którym nie ma żadnej informacji nt. centrum interesów życiowych. Jakie przepisy prawa regulują nurtujące mnie kwestie podatków i składek (obowiązku ich odprowadzania w jakim kraju)? Czy w opisanej przeze mnie sytuacji jestem pracownikiem transgranicznym, powinienem odprowadzać podatki i składki w Niemczech i tym samym w przyszłości nabywam praw do świadczeń emerytalnych i tzw. Kindergeld pomimo iż mieszkam na stałe w Polsce? Z góry dziękuję za odpowiedź