podatki w niemczech

• Autor wątku Autor wątku alfajacek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfajacek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostalem steurenumer jestem zameldowany i mam pierwsza grupe podatkowa tak? A wyplate pierwsza policzyla mi firma z 6 grupy. Moga tak? Mozecie mi wytlu,aczy jak to jest z przyznawaniem tych grup podatkowych w Niemczech. Z gory dziekuje.

Najprawdopodobniej drugą wypłatę dostaniesz z wyrównaniem. Tu bardzo często się tak zdarza. Jeśli jednak kolejna tez w 6, to musisz iść do Finanzamtu to wyjaśnić. Bo to nie firma Ci policzyła, tylko Finanzamt sobie pobrał podatek w 6 grupie.
Dostarczyłeś pracodawcy papier z Finanzamtu, na którym widnieje 1 grupa?? Ubiegałeś sie wogóle w Finanzamcie o takie zaświadczenie dla pracodawcy?

Nie niedostarczylem. Dalem tylko steurenumer i meldunek. Maj jeszcze jedno pytanie. Moja zona pracuje w Austrii urodzila tam i jest teraz na urlopie wychowawczym i bierze Kindergeld. Czy ja moge zmienic teraz steureklasse na 3?

Masz 6, bo nie dostarczyłeś papieru. Zrób to jak najszybciej. Do Finanzamtu wex akt małżeństwa międzynarodowy albo przetłumaczony na niemiecki i powinieneś otrzymać 3.

Czarno widze z 3, poniewaz nie prowadzicie jednego gospodarstwa domowego z zona. Sam fakt slubu a faktycznej separacjinie upowaznia do klasy 3.

Powrót