Podawanie danych komornikowi

• Autor wątku Autor wątku poi22poi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poi22poi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Był dzisiaj u mnie komornik. Wynajmuję jeden pokój w mieszkaniu w którym jest zameldowana osoba której szukał. Powiedziałem komornikowi że nie znam tej osoby, nie miesza tu a umowę z właścicielami ma moja współlokatorka i nawet nie wiem czy kiedykolwiek tu mieszkała. Komornik zaczął spisywać to co powiedziałem i chciał abym podpisał ten dokument. Gdy się nie zgodziłem zaczął straszyć wzywaniem policji, więc przerażony podałem to minimum które chciał czyli moje imię i nazwisko. Czy w takim układzie komornik może potem wzywać mnie do sądu czy gdziekolwiek z racji tego że podałem mu swoje imię i nazwisko?

Dobre pytanie. W sensie nie wiem czy ta osoba której szukał jest właścicielem bo nie wiem kto jest na umowie najmu, ale z tego co wiem to ta osoba rzeczywiście ma długi. Nie jestem w 100% zorientowany bo sprawa jak widać świeża.

W sumie nie ma to znaczenia. Powiedziałeś przecież prawdę, tylko nie rozumiem dlaczego nie chciałeś się pod zeznaniem podpisać...

Na 99% nie ma żadnego tytułu prawnego do lokalu, a umowa "jest na" jedną ze wszystkich mieszkających osób, która otrzymuje od reszty pieniądze ze "zrzutki" na czynsz najmu. Więc jest dłużnikiem osoby wynajmującej, a nie właścicieli. Tak robią dziś studenci.

Co do najmu jest dokładnie tak jak powiedział Syphar, a jak się dowiedziałem ta osoba zadłużona była właścicielem tego mieszkania, natomiast teraz właścicielem jest jego krewna i to z nią mamy umowę. A że ten adres jest ostatnim jaki gdziekolwiek widnieje u tego dłużnika dlatego tutaj przyszedł komornik.

No to czemu nie chciałeś się podpisać pod zeznaniem, skoro powiedziałeś prawdę?

Powrót