Podawanie składu drużyn z innej strony

• Autor wątku Autor wątku stce123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stce123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
chciałbym zamieścić na swojej stronie artykuł o jakimś meczu. I czy mogę zrobić tak, że nie przekopiuję czyjegoś artykułu, wykorzystam tylko kilka informacji i przepiszę to własnymi słowami? I druga część pytania, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Czy mogę podać skład drużyn z innego portalu? Tego za bardzo pozmieniać nie mogę.;) Będzie to tylko dodatek do sporego artykułu.

1. Jeśli jest to relacja/opis meczu to możesz to streścić u siebie własnymi słowami (nie kopiując niczego!) i raczej nie musisz podawać żadnego linku, bo opis/ocena/relacja z meczu to zawsze są to tylko odczucia, które mogą być takie same/podobne i nikt Ci tego nie zabroni.

2. Dlaczego prawo cytatu? Skłądy drużyn to nie jest nic prywatnego, zawsze i w każdym miejscu będzie podany taki sam. Są to informacje ogólnodostępne. Nie trzeba żadnego prawa cytatu, po prostu wypisujesz składy.

Skład drużyny nie jest utworem w rozumieniu Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Nawet może trochę na swoją niekorzyść opisałem sytuację, bo mój artykuł nigdy przenigdy nie jest opracowaniem czy streszczeniem czyjegoś artykułu. Po prostu wykorzystuję ogólne informacje takie jak np. w drugiej połowie ktoś nie strzelił rzutu karnego, ktoś doznał kontuzji, obrońcy zagrali bardzo słabo czy sędzia popełniał błędy. Ale to są tylko elementy artykułu, dużo informacji wyszukuję sam, czy bazuję głównie na podanych składach i bramkach. To też są drobne informacje z artykułu innego twórcy, nie przepisuję większości zdań typu: w 60 minucie Iksiński minął 2 obrońców, ale strzelił niecelnie. I nigdy absolutnie nie kopiuję tekstu. Nawet wycinków. I artykuły bardzo się różnią od utworów innych twórców.:) Czyli nie mam co się bać o złamanie prawa, tak? Także gdy są na tamtej stronie formułki dotyczące zakazu kopiowania i rozpowszechniania w warunkach korzystania itp., zgadza się?:)

Ostatnia edycja:
Tylko tu mi chodzi o wyciąganie informacji z artykułu, takiego powiedzmy na 1 stronę A4 spokojnie. Ale tylko informacje, żadne zdania, fragmenty, czy nawet tylko streszczenie ciągu zdań. Tylko takie rzeczy, że ktoś np. wykonał rzut karny i nie strzelił czy sędzia pokazał kontrowersyjną czerwoną kartkę, albo młodzieżowcy grali bardzo słabo. I zupełnie innymi słowami niż tam. Nie chodzi mi o zaznaczenie 3 linijek tekstu i zrzucenie do swojego artykułu.

Ostatnia edycja:
Z faktów i informacji można korzystać, nie są one objęte ochroną prawem autorskim. Jeśli opisujesz to własnymi tekstami, to z punktu praw autorskich jest OK.

_chris_ napisał:
jak dla mnie skład drużyny to prosta informacja prasowa (podobnie np. do programu telewizyjnego..), więc nie jest chroniona prawami autorskimi - Art.4. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html.
Masz na myśli coś takiego: "W składzie Legii Warszawa zagrali..." czy po prostu wyliczenie albo tabelę (jaką stosują niektóre gazety w celu jaśniejszego opisu meczu: kto grał i kto dostał żółta kartkę, ile było goli, w której minucie itp.). Bo jak dla mnie takie wyliczenie nie jest ani twórcze ani indywidualne ani nawet pod prostą informację prasową nie podchodzi. Porównać to można do listy prezydentów Francji, listy laureatów Nagrody Nobla itp.

Chodzi tylko o listę zawodników w najprostszej postaci. A resztę informacji opisuję tylko i wyłącznie swoimi słowami. Biorę też czasami jakąś informację, że ktoś zagrał kiepsko. To jest opinia, ale swoimi słowami można opisać i wykorzystać bez podania źródła pod warunkiem, że nic nie kopiuję?

Powrót