podejrzana sytuacja w pracy w uk

• Autor wątku Autor wątku marcin15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry,

Pracuje w anglii od szesciu miesiecy. Na poczatku pracy zostal mi pokazany kontrakt a pracowaca nie wymagal abym go podpisywal. Skutkiem tego umowa wcale nie zostala zawarta. Pracodawcy wcale to nie przeszkadza.
Przy rejestracji o National Insurance Number (NIN) czy do Home Officu zazadalem umowy o prace i kwitkow z wyplata. Pracowawca tylko pokrecil nosem i zwlekal z dostarczeniem dokumentow do ostatniego dnia umowionej wizyty w biurze pracy o NIN. Otrzymalem podpisany przez niego kontrakt (ale sam go nie podpisalem). Sam prosil mnie, zebym go nikomu nie pokazywal, jezeli nie bedzie to konieczne (no i nie bylo, wystarczyly tlyko kwitki). Skutkiem calej sytuacji pracuje na czarno. Nie wspomne juz o tym, ze za pierwszy tydzien wcale mi nie zaplacono, pod banalnym pretekstem problemu z ksiegowaniem pieniedzy pod koniec miesiaca. Na poczatku dostawalem pieniadze do reki, ale po tym, jak zazadalem kwitkow z wyplata dostaje je na konto.
Przy takiej sytuacji zastanawiam sie czy oplaca wszystkie skladki.
Co myslicie o takim postepowaniu szefa? Nie mam ochoty na dalsza wspolprace, skoro sam musze sie dopominac o podstawowe rzeczy.
Czy musze w takie sytuacji wypowiadac umowe? Formalnie nie ma czego wypowiedziec, bo niczego nie podpisywalem... Rownie dobrze moge jutro nie przyjsc do pracy. Prawda?

Zdziwiony ta cala sytuacja,
Marcin

Employment Rights Act 1996 s.230(2), also in Employment Tribunals Act 1996 s.42(1) umowa po miedzy pracodawca a pracownikiem moze byc ustna lub pisemna. Dlaczego uwazasz,ze pracujesz na czarno?? W uk wcale nie musisz podpisywac umowy - dostales ja masz tam wszystkie warunki pracy ? Znasz zasady jakie obowiazuje Ciebie w pracy ? Nie dostajesz pay slipow ?

Kontrakt ma prawie 10 stron i nie jest tak klarowny jak inne, jednostronnicowe.
O pay slipy domagam ie kazdego miesiaca, inaczej ich nie dostaje.

Odnosnie zawarcia umowy ustnie, to usnie moge ja tez wypowiedziec?
Jak sprawdzic, czy pracodawca rzeczywiscie oplaca skladki?

To czy oplaca skladki i w jakich kwotach powinno byc zawarte w pay slipie. Watunki masz w umowie wypowiedzenie musi byc w formie i terminie przewidzianym w umowie po to ja dostales aby sie z nia zapoznac. Za nim rozpoczales prace powinienes byl zapoznac sie z umowa/ warunkami pracy jezeli nie rozumiesz umowy powinienes sie z nia zglosic do kogos kto pomoze Ci ja zrozumiec np. CAB Citizens Advice Bureau. Rozpoczecie pracy jest jednoznaczne z przyjeciem umowy.

Powrót