Podejrzany zapis w akcie notarialnym zakupu nieruchomości - umowa przedwstępna

• Autor wątku Autor wątku merski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merski

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Podpisałem umowę przedwstępną (akt notarialny) zakupu nieruchomości z takim zapisem "w imieniu i na rzecz sprzedawcy Oświadcza że do umowy przyrzeczonej zamiast sprzedawcy może stanąć dowolna osoba trzecia powiązana osobiście lub kapitałowo ze sprzedawcą która nabędzie lokal od spółki i wówczas to ona stanie się stroną czynności na zasadach wynikających z niniejszej umowy co kupujący przyjmuje do wiadomości i akceptuje"

Czy jest się czego bać?

Dziękuję i pozdrawiam

A kto jest właścicielem lokalu, a z kim podpisano umowę? Bo kiedyś sprzedawałem mieszkanie i też umowę miałem z Panem X, a zakup ostatecznie był na spółkę Pana X.

O jaką umowę dokładnie chodzi? Umowa rezerwacyjna deweloperska (rynek pierwotny) czy przedwstępna umowa sprzedaży nieruchomości (rynek wtórny)

Umowa przedwstępna sprzedaży nieruchomości (mimo że stan deweloperski to należy to zaliczać do rynku wtórnego) jako akt notarialny. Obecnie sprzedającym jest spółka X (z którą podpisałem umowę), która obecnie ma też umowę przedwstępną z deweloperem i jak będzie założona KW i nabędzie prawo własności to potem zamiast spółkę X będzie spółka Y tym właścicielem, która na mnie przeniesie prawo własności. Tłumaczenie jakie usłyszałem, że podobno sprawy podatkowe.

A ta umowa notarialna to aby na pewno umowa przedwstępna zakupu nieruchomości? Bo raczej ciężko ją zawrzeć ze spółką, która nie jest właścicielem mieszkania.

Tak, na pewno. Jest roszczenie o wyodrebnienie lokalu. A podpisywana była przez pełnomocnika, który był weryfikowany przez notariusza.

Powrót