podejrzany

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Mój syn został wskazany jako potencjalny sprawca próby gwałtu(incydent miał miejsce w niedzielę przed budynkiem , w którym mieszkamy) ofiara zna mojego syna, ponieważ chodzili do tej samej szkoły. Wczoraj dokonano przeszukania mojego mieszkania, złożyłam zeznania. W czasie zdarzenia syn przebywał ponad 100 km od miejsca zdarzenia(pracuje i uczy się w innej miejscowości).Po moim telefonie przyjechał do domu o czym poinformowałam Policję, został poproszony o złożenie zeznań. W czasie przesłuchania udzielił wyczerpujących informacji na temat miejsca swojego pobytu w czasie w/w zdarzenia.Informacje te są proste do sprawdzenia. Jak długo mogą trwać czynności wyjaśniające udział mojego syna w zajściu z którym nie ma nic wspólnego? Chcielibyśmy jak najszybciej wyjaśnić sprawę, ponieważ jest to przykry incydent.
Chciałabym również dowiedzieć się, czy można bezkarnie wskazać dowolną osobę jako sprawcę przestępstwa?

Kto ma potwierdzić, że syn był w innym miejscu, kiedy miała miejsce ta próba gwałtu tj . o której godzinie?

Potwierdził właściciel kawiarni, w której syn pracuje,współlokatorzy z mieszkania studenckiego, bilingi rozmów tel.(gdzie był kiedy odbierał telefon)monitoring sprzed budynku, w którym mieszka i ze sklepu, gdzie robił zakupy.Zajście miało miejsce ok.22.oo, do 20.30 był w pracy, następnie wracał do mieszkania, po drodze robił zakupy, o 22.20 odbierał telefon ode mnie.Dzisiaj był poddany obdukcji lekarskiej, która nic nie wykazała.Na pytanie jak długo jeszcze będzie nękany, śledczy odpowiedział, że praktycznie jest wykluczony jako podejrzany.Chcieliśmy pisemne potwierdzenie, że syn jest wykluczony z kręgu podejrzanych, ale śledczy stwierdził, że syn nie jest już podejrzanym tylko świadkiem.Czy świadka poddaje się obdukcji,dokonuje przeszukania w mieszkaniu,sprawdza alibi?
Chcemy pozwać osobę, która oskarżyła mojego syna, ponieważ uważam , że wyrządziła mu wielką krzywdę narażając na poniżenie i wstyd oraz rodzinę na szykany w środowisku.Jaka jest procedura?

Syn jest świadkiem, zatem nie można wydać decyzji, że nie jest podejrzanym. ewentulanie później można złożyć zawiadomienie w kierunku przestępstw z art. 234,238 kk

jest to kolejny wątek dotyczący tego samego zdarza tego autora wiec nie będę skakać po każdym temacie :x

Powrót