Podejrzenie o kradzież

• Autor wątku Autor wątku camm191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

camm191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Sytuacja miała miejsce w Austrii parę miesięcy temu, Wraz z kuzynką i jej mamą byłam w większym odzieżowym sklepie. Po około godzinie spędzonej w sklepie zakupiłyśmy parę rzeczy a następnie opuściłyśmy miejsce.
Godzinę później zadzwoniła jej mama mówiąc, że mamy wrócić, ponieważ zostałyśmy oskarżone o kradzież, bądź próbę kradzieży.
Oczywiście wróciłyśmy i pan ochroniarz wraz z ekspedientkami kazał pokazać wszystkie zakupione rzeczy w tym miejscu.
Oczywiście tak zrobiłyśmy i wszystko na paragonach się zgadzało.
Jednak zostałyśmy poinformowane, że nie życzą sobie naszej obecności nigdy więcej w tym sklepie.

Nie płakałabym nad tym, gdyby nie to, że w odległości ok 100km to jest jedyny taki sklep, który posiada bardzo dobre markowe rzeczy.
Dziś będąc w galerii, gdzie znajduje się ten sklep miałam ochotę wejść, ale obawiałam się, że nagle w wejściu kamery rozpoznają moją twarz i wyprowadzą mnie, robiąc przy tym wielką awanturę.

Stąd też moje pytanie, czy faktycznie kamery mogą rozpoznawać twarz informując przy tym kierownictwo bądź ochronę?

(najzabawniejsze w tej sytuacji jest to, że podejrzenie było tylko ze względu na to, że spędziłyśmy w środku za dużo czasu - a sklep ma przynajmniej 300m2 na jednym pietrze a jest ich dwa)

Ostatnia edycja:
Za dużo telewizji. I to nie pytanie prawne.

technicznie tak. ale nie chce mi sie wierzyc ze jakis sklep w galerii by to robil.

Patrząc na to z takiego punktu, że często zmieniana jest obsługa i być może ten pan, który kiedyś nas wyprosił, mógł w tym momencie mieć wolne albo ewentualnie przeoczyć moją twarz na ekranie, to tak właściwie mogłabym wejść na teren sklepu, zrobić zakup i go opuścić bez szwanku.
A nie wydaje mi się, by to było takie proste.

I wybaczcie, że napisałam na rofum prawnym, ale miałam inaczej skonstruować pytanie i zapytać o parę innych szczegółów, ale stwierdziłam, że właściwie taka informacja mi wystarczy. Zatwierdziłam, zapominając gdzie je zadaję.

Tak, jest możliwe rozpoznawanie twarzy. Nie trzeba tu żadnych cudów ani filmów, a dobry operator kamery lub oprogramowanie. Lub jedno i drugie.

Są tanie i skuteczne oprogramowania do rozpoznawania ludzi, rejestracji samochodów jako moduły do systemu monitoringu wizyjnego i już szeroko populurane nawet w Polsce. Szczególnie wszelakie wagi, Viatol-e i inne bramownice na drogach do logu zapisują wszystkie auta. podobnie z ludźmi, kasyna, duże sieciowe sklepy,banki. Taki moduł to 15% kosztu porządnego cyfrowego systemu monitoringu. W rozpoznawaniu osób bardzo ważne jest stworzenie wzorca, materiału porównawczego. jeśli robili Wam zdjęcia z różnych ujęć, to jest duże prawdopodobieństwo Waszej weryfikacji poprzez system.

Powrót