Podejżany o handel i posiadanie..

• Autor wątku Autor wątku ho2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

ho2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam sprawe otóż złapano mojego kolegę za posiadanie narkotyków znaleziono u jego kolegi 2kg marychy i dosc duzą ilosc amfetaminy policja zgarnela go jak byl ze mna. Ja na komendzie jako swiadek zeznalem ze bralem pare razy maryche od niego i ze juz nie bralem u nie go od roku a laczna ilosc szacuje na 2kg i odmowilem odpowiedzi na temat co zrobilem z narkotykami. Ostatnio dostalem wezwanie ze jestem podejżany o handel i posiadanie znacznej ilosci narkotykow. Pytanie jest moje takie nigdy nie zlapali mnie z zadnymi narkotykami ani z tym ze handlowalem wiec jaka jest szansa ze moga mi cos udowodnic? I czy moze przez te zeznania mam problemy?

Trudno jest na to pytanie odpowiedzieć nie znając całości materiałów w przedmiotowej sprawie. Widocznie policja posiada dowody. Podstawą faktyczną przedstawienia zarzutów osobie a tym samym nadanie jej statusu podejrzanego, jest wystarczająca ilość i wartość dowów w danej sprawie. Możliwe, że ktoś dostarczył tych dowodów poprzez np. złożenie zeznań (wyjaśnień).

No tak ale narazie nie jestem oskarzony a podejzany wiec te dowody chyba nie sa zbyt mocne wrazie zeznan jakis osob jestem tak samo traktowany jak by znaleziono przy mnie narkotyki lub zlapano mnie na handlu ?

1) rozróżnij status oskarżonego od podejrzanego, a nie wypisuj głupot...

W procesie karnym sytuacja prawna domniemanego sprawcy czynu zabronionego może się kształtować następująco: 1) osoba podejrzana, wobec której istnieją dowody ale jeszcze nie przedstawiono jej zarzutow, 2) podejrzany - po przedstawieniu zarzutów, 3 oskarżony - po wniesieniu aktu oskarżenia, 3) skazany - po uprawomocnieniu się wyroku.

no przecież zeznałeś jako świadek ze zakupiłeś około 2kg czyli posiadać posiadałeś, odnośnie sprzedaży to w zupełności wystarczą zeznania innych osób jeśli są wiarygodne, mimo ze nie złapano cię podczas sprzedaży.

Wtedy przesluchiwany bylem jako swiadek wiec moge wycofac zeznania powiedziec ze powiedzialem tak poniewaz bylem pod duzym stresem poniewarz nigdy nie mialem do czynienia z policja

Powrót