Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

Nisiator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój ukochany przebywa obecnie w zakładzie półotwartym.Parę dni temu miał komisję i przyznali mu grupe P3.Bardzo proszę o informację na temat zakładu otwartego z tego co wiem to cele sa tam otwarte całą dobę a jak jest z przepustkami???I z telefonami czy moze miec swój ???Dzieki za odpowiedź

[lex:3ea61bmz]
Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
1) cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte przez całą dobę,
2) skazanych zatrudnia się przede wszystkim poza terenem zakładu karnego, bez konwojenta, na pojedynczych stanowiskach pracy,
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
4) skazani mogą brać udział w organizowanych przez administrację, poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych,
5) skazanym można zezwalać na udział w zajęciach i imprezach kulturalno-oświatowych lub sportowych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
6) skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym,
7) skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia,
8) skazani mogą otrzymywać z depozytu zakładu karnego pieniądze pozostające do ich dyspozycji,
9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku.
[/lex:3ea61bmz]

Zakład karny zamkniety

Chcialabym sie dowiedziec czy to prawda ze do zakladow zamknietego dostaja sie skazani na kare powyzej 3 lat pozbawienia wolnosci.Moj narzeczony dostal wyrok 3 lata i 6 meisiecy. Chcilabym dowiedziec sie kiedy mozemy ubiegac sie o przeniesienie go do zakladu półotwartego ??Czy muismy odczekac to az kara zejdzie ponizej 3 lat??Czy moze juz teraz mozemy sie o to starac????Dziekuje z gory za odpowiedzi i wszelka pomoc..

a czy twoj narzeczony stawal juz na komisje penitencjarna?

nie.nie stawał. Z aresztu po prostu go zawiezli do zkaldu moiwac ze z wyrokiem przekraczajacym 3 lata musi odsiedziec kare w zakldzie zamknietym. Poinformowali go jeszce o tym ze po zejsciu pnizej 3 lata moze ubiegac sie o przebywanie w zakladzie polotwartym

czyli nie dostal zadnej podgrupy?a byl wczesniej karany?

Nie byl wczesniej karany. Z tego co wiem moiwl mi tylko ze rozmawial na pozcatku ze swoim wychowawca ktory powiedzial ze trafii do zakldu zamknietego.Zdzwilam sie bo te wyrok 3 lat i 6 meisiecy to łaczna suma za 3 wyroki, a mianowicie
1. 2 lata pozbawienia wolnosci
2. 3 miesiace pozbawienia wolnosci
3. rok i 3 meisiace pozbawienia wolnosci

Teraz przebywa w zkaldzie karnym zamnietym o zaostrzonym rygorez..

dziwne to ,bo z reguly trzeba miec wiekszy wyrok lub nawet wczesniej byc juz karanym zeby dostac grupe(p1) i znalezc sie na zakladzie zamknietym.byc moze dali go tak tylko tymczasowo bo nie ma miejsc na zakladach polotwartych.szkoda ze niewiesz jaka ma grupe.zawsze moze starac sie o transport,ale jesli dostal grupe zamknieta to i tak nie trafi na polotworek chyba ze mu otworza grupe.

pewnie mu sie grypsować zachciało i dlatego siedzi w zamkniętym

nie moj narzeczony nie grypsuje..dostał grupe P1, czyli zamek.Nie grypsuje, pracuje jako slusarz i siedzi po raz pierwszy....sama tego nei zrozumiem dlaczego siedzi na odziale zamknietym...

zawsze moze sie starac o otwarcie grupy,a co za tym idzie przeniesienie na polotworek. niech porozmawia ze swoim wychowawca.jezeli jego zachowanie nie budzi zastrzezen w dodatku pracuje to wydaje mi sie ze sa szanse.pozdrawiam

zaklad karny polotwarty otwarty

bardzo prosze poradzcie. moj facet zostal zatrzymany. mawyrok 4lata za przemyt narkotykow.czy jest jakas mozliwosc by trafil do zakladu polotwartego lub otwartego :(

to zależy czy jest pierwszy raz karany czy nie. Komisja penitencjalna w ZK o tym decyduje

karany po raz pierwszy ale co musi zrobic zeby tam trafic?

bedzie mogl sie starac o otwarcie grupy a co za tym idzie transport na polotworek.jak dlugo juz odbywa kare?

wiec chyba poki co nie ma szans na zmiane grupy.musza go dopiero poznac i jezeli wszystko bedzie w porzadku to z czasem otworza mu grupe.ale powiem ci ze nawet jak ma sie otwarta grupe to bywa i tak ze sie siedzi na zakladach typu zamknietego.niestety tak to wszystko funkcjonuje.

Musi być grzeczny zgłosić gotowość do pracy chcieć się resocjalizować a przede wszystkim nie cwaniakować do oddziałowych i wychowawców.Bo niestety to od nich wiele zależy jak będzie dostawał ,,kwity'' to nic mu nie pomoże. Ale nieraz lepiej jes zostać tam gdzie sie jest niz iść do otwartego ,,syfu''. W prawie jest napisane że osadzony powinien być najbliżej domu lecz różnie to bywa, zawsze może napisac prośbę do dyrektora ZK o zmianę miejsca i mocno trzeba to motywować . Ale na otwarty może sie starac po upływie 1/4 kary.Z tego co ja wiem. Trzymaj sie będzie dobrze :ok:

jego zona nie pracuje a syn co prawda dorosly ale sie uczy czy to nie jest wystarczajaca
motywacja do poltworka? :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót