Podjecie pracy i wymeldowanie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku hodak2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hodak2

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam moja żona posiada obywatelstwo Niemieckie od urodzenia i nie dawno złożyła wniosek o paszport w Polsce.Wyjechalismy do Niemiec i zamierzamy tu zostać ,natomiast nasuwają się pytania ponieważ żony pracodawca wymaga aby żona wymeldowała się z adresu w Polsce i przetłumaczony dokument tu miała do okazania a mi kazała załatwić dokument w Polsce na pozwolenie na pracę i pobyt w Niemczech.Nie rozumię ponieważ powinien nas chyba raczej pracodawca tu w tym przypadku dysponuje taką bazą lokalową sam najpierw zameldować .Proszę mi wyjaśnić czy się mylę i co trzeba zrobić

Obywatele polscy juz od dawna nie potrzebuja "zezwolenia na prace" w Niemczech. Jesli chodzi o zezwolenie na pobyt, to takie zalatwia sie nie w Polsce, a w Niemczech, dopiero 3 miesiace po zameldowaniu na terenie Niemiec.

Co niemieckiego pracodawce obchodzi, czy jego pracownik ma zameldowanie za granica?:rolleyes: Dla niego moze byc co najwyzej istotne, zeby mial zameldowanie w Niemczech.
Jesli chodzi o kwatere, to nie jest to obowiazkiem pracodawcy, by takie udostepniac, nawet jesli je ma. W tym zakresie musicie sie z nim po prostu dogadac. On was tez nie moze sam z siebie zameldowa, to juz musicie zrobic sami w urzedzie miasta

Powrót