podkład audio w filmie reklamowym

• Autor wątku Autor wątku mrxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie. Moja firma chciałaby zrealizować film reklamowy, który pojawiłby się np. na youtubie. video posiadałoby podkład muzyczny - utwór jakiegos wykonawcy. Czy żeby to wszystko zalegalizować muszę kontaktowac się bezpośrednio z wykonawcą czy z Zaiksem?

Najlepiej z wykonawcą, gdy nie da rady, próbowac się z organizacja zbiorowego zarządzania.

Tak, tylko z doświadczenia wiem, że czasem kontakt z impresario danej gwiazdy to tragedia. Ewentualnie zawsze można spróbować przez oficjalną stronę internetową.

Dokładnie. Sposób kontaktu zalezy od 'gwiazdy', ewentualnie próbować przez wytwórnie.

Jest dużo firm, które mają bardzo bogate kolekcje utworów i sprzedają licencje na wykorzystanie na konkretnych polach eksploatacji. W Polsce najprężniej działa w tej branży Paris Music.
Hity i "custom music" są drogie i takie licencje kupuje się do wysokobudżetowych produkcji.

Głowną rolą ZAIKS'u jest repartycja tantiem. Tantiemy to majątkowy składnik autorskich praw osobistych.
ZAIKS je bierze od tych którzy mają obowiązek je odprowadzać i po potrąceniu swojej marży przekazuje autorom, którym się one należą jak psu buda.
ZAIKS niekoniecznie musi wiedzieć kto jest właścicielem praw lub posiadaczem licencji z prawem do udzielania dalszych licencji. To autorskie prawa majątkowe. Autorskie prawa majątkowe i tantiemy to zupełnie dwie różne rzeczy.

Com wiedział tom pedział...

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

Powrót