Podkład muzyczny ze znanej piosenki i własna interpretacja

• Autor wątku Autor wątku BATOREX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BATOREX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Wiele ludzi robi covery piosenek używając oryginalnego podkładu, ale co jeżeli chciałbym zrobić własną piosenkę ż wykorzystaniem oryginalnego podkładu innej piosenki, lecz zaznaczył czyjej produkcji to jest, oraz kto jest wykonawcą.

Jakie mam prawa, bądź jakich nie mam?

BATOREX napisał:
... chciałbym zrobić własną piosenkę ż wykorzystaniem oryginalnego podkładu innej piosenki, ...
Co przez to rozumiesz?

Co do zasady korzystanie z cudzego utworu (podkładu) wymaga zgody uprawnionego. Temat był wielokrotnie omawiany, użyj Szukaj.

LeszsekS napisał:
Co przez to rozumiesz?

Co do zasady korzystanie z cudzego utworu (podkładu) wymaga zgody uprawnionego. Temat był wielokrotnie omawiany, użyj Szukaj.

Rozumiem przez to to, że biorę podkład z innej piosenki i pod ten podkład nagrywam coś swojego.

Czy wgl mam sznasę na uzyskanie takiej zgody jeżeli oryginał ma ponad 30 mln odtworzeń i bez wydawania dziesiątek tysięcy? :D

BATOREX napisał:
... pod ten podkład nagrywam coś swojego. ...
To znaczy? Własny tekst?
BATOREX napisał:
... Czy wgl mam sznasę na uzyskanie takiej zgody ...
Wykupienie odpowiedniej licencji nie powinno stanowić żadnego problemu, zwróć się do odpowiedniej OZZ.

Zatem będą Ci przysługiwać prawa autorskie do owego tekstu oraz do wykonania artystycznego lecz w odniesieniu do całości będziesz współautorem utworu połączonego. Pozostaje nadal kwestia uzyskania licencji na korzystanie z "podkładu"

Dziękuję w takim razie za informację :)

Powrót