podniesienie kapitału sp zoo

• Autor wątku Autor wątku pro_karad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pro_karad

Użytkownik
Odpowiedzi
30
witam,
miesiac temu jako wspólnik sp zoo podniosłem kapitał sp zoo i złozyłem wniosek do krs o wpis, a dwa tygodniemu temu wniosłem aportem ( akt u notariusza ) wraz ze wspolnikiem pewne wyposazenie i ponownie złożyłem wniosek do krs ! i tu błyskawicznie dostałem odmowe że do czasu wpisu 1 podniesienia kapitału nie moge wnies kolejnego! i tu moje pytanie czy ten aport - zrobiony notariialnie moge cofnąć w zwiazku z odmowa sądu ( lub poprostu go nie realizowac ???

Idź do notariusza i się poradź, pewnie powinno się uchylić uchwałe

pro karad,
mam podobny problem do Ciebie, mógłbyś napisać, co konkretnie napisał Tobie sąd uzasadniając swoją odmowę dokonania wpisu drugiego podniesienia (poprzez wniesienie aportu)?
bede wdzięczna za odpowiedź;)

Ostatnia edycja:
poradźcie się kogoś, kto zna się na tych kwestiach. Jakiejs kancelarii. ja korzystam z porad Majchrzak Brandt i wspolnicy z poznania, ale nie wiem skad jestescie. Pozdrawiam

podwyższenie kapitału zakładowego spółki jest skuteczne dopiero z chwilą rejestracji w KRS. Oznacza to, że dopóki sąd nie zarejestruje uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego kapitał ciągle pozostaje na poziomie jaki był przed uchwałą. Dlatego też nie można ponownie podwyższyć kapitału od kwoty "nowego kapitału" bo taki kapitał jeszcze nie istnieje. Trzeba poczekać do rejestracji pierwszego podwyższenia.

Jeśli chodzi o uchylenie uchwały to w świetle powyższego nie wywoła ona żadnych skutków prawnych, bo nie jest zarejestrowana. Można ją oczywiście uchylić w formie uchwały a po rejestracji podwyzszenia podjąć nową uchwałę o podwyższeniu.

Pozdrawiam

Czy mozna wniesc do spolki aportem nieruchomosc BEZ podniesienia kapitalu, ew. jesli to niemozliwe, podniesc kapital (zgloszenie w KRS) w pozniejszym (kilka miesiecy) czasie ?
Czy ew. podniesienie kapitalu musi dokladnie odpowiadac suma aportowi ?
Pozdrawiam

Nie musi, można nadwyżkę agio przenieść na kapitał zapasowy.

Powrót