Podniesienie wysokości zasiłku dla bezrobotnych (z80%na100%)

• Autor wątku Autor wątku Kotwica666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kotwica666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Zakładam, że okres pracy za granicą jest zaliczany do stażu pracy w Polsce (?), a co za tym idzie do obliczania na jego podstawie wysokości zasiłku dla bezrobotnych.

W grudniu 2012 został mi przyznany zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 80% wysokości zasiłku - praca poniżej okresu 5 lat. (zasiłek został mi przyznany na podstawie druku U1 - praca za granicą)
W maju 2013 podjąłem pracę za granicą i pracowałem do 08.11.2013.
Kilka dni temu zarejestrowałem się jako bezrobotny ponownie - został mi przywrócony status bezrobotnego wraz z zasiłkiem w wysokości 80% wysokości zasiłku.
Obliczyłem jednak, że ostatni okres pracy (od 09.05.2013 do 08.11.2013) po zsumowaniu z poprzednimi okresami pracy daje staż dłuższy niż 5 lat - co uprawniałoby mnie do otrzymywania zasiłku w wysokości 100% wysokości zasiłku.
Czy wysokość zasiłku w takim przypadku powinna zostać zwiększona z 80% do 100% przez UP, czy decyzja o przyznaniu zasiłku z grudnia 2012 jest na tyle wiążąca, że nie może ulec zmianie nawet w takiej sytuacji?
Decyzję o powrocie na zasiłku w wysokości 80% podpisałem wczoraj tj.19.11.2013 - przysługuje mi prawo 14 dni na odwołanie się.
Z góry dziękuję za pomoc,
ŁK

Witam,

Gdyby ktoś kiedyś miał podobne pytanie - oficjalna odpowiedź PUP brzmi:

"Jeżeli nabył Pan prawo do zasiłku, a następnie podjął pracę i nie
przepracował nowych 365 dni, to rejestrując się ponownie w urzędzie
pracy, wraca Pan na zasiłek uzupełniający w wysokości, w której został
on Panu przyznany przed podjęciem pracy, czyli w tym wypadku na 80%."

Pozdrawiam,
ŁK

Powrót