Podniesienie zarzutu przedawnienia. Proszę bardzo o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku cycu2205
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cycu2205

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy więc proszę Moderatora o wyrozumiałość. Otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z sądu elektronicznego z lublina przedawnionego długu z 2000roku.Dług na pewno jest przedawniony ponieważ nigdy żadnej firmie windykacyjnej nic nie odpisałem.Po prostu zero kontaktu z nimi.Poszedłem do kolegi któro ma bardzo dużo do czynienia z Sądami,sprawami itp. żeby mi napisał Sprzeciw. Chcę tylko żeby mi ktoś potwierdził że jest dobrze napisany. "Jest napisany krótko, zwięźle i na temat i tak ma być" ,To jego słowa.Otóż: W lewym górnym rogu moje dane Imię Nazwisko i adres(bez nr.pesel). W prawym górnym rogu : Miejscowość , data. Trochę niżej nazwa sądu i adres. No i pod spodem treść główna na środku: "W odpowiedzi na nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym sygnatura akt VI nc-e XXXXXXX podnoszę zarzut przedawnienia ponieważ było to w 2000roku.Roszczenie przedawniło się." No i na dole oczywiście podpis. Dodam że nakaz zapłaty dostałem w formie pisma.Proszę tylko o odpowiedź czy jest dobrze lub co należy zmienić.

może być ......pamiętaj o terminie wniesienia sprzeciwu.

A jeszcze jedno pytanie: Na jaki adres mam wysłać Sprzeciw do e-sądu w lublinie Bo na sprzeciwie napisał mi "ul.Boczna Lubomelskiej 13 20-070 Lublin . A na stronie e-sądu w dziale "informacje dla pozwanych i pełnomocników jast napisany taki adres: "Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 78, 20-076 LUBLIN". To który jest prawidłowy? I czy adres do wysłania na kopercie i adres na Sprzeciwie od nakazu zapłaty musi być ten sam?

W istocie, ciekawa uwaga. Najlepiej niech potwierdzi ktoś, kto już coś tam wysyłał. Być może sąd na Krakowskim Przedmieściu skanuje dokumenty, a te dopiero trafiają do e-Sądu.

Powrót