Podniesienie zarzutu przedawnienia w sadzie

• Autor wątku Autor wątku toren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
amelia2013 napisał:
Ma to kolosalny i zasadniczy wpływ. Bo albo bieg liczymy na nowo od daty umorzenia, albo egzekucji prawnie jakby w ogóle nie było.

Potrafisz podać podstawę prawną? W sumie ma to ścisły związek z tematem wątku...

Napisz wprost o co ci chodzi. A podstawy prawnej poszukaj sobie w k.p.c. w rozdziałach odnośnie cofnięcia powództwa i poszukaj orzeczeń SN chociażby.
Słowem - uwierz że jest tak jak mówię

nic w tej sprawie nie robiłem,jak napisałem wcześniej wczoraj dostałem pocztą wyrok zaoczny,nie dowiadywałem się w sądzie dlaczego oddalono powództwo.

witam w dniu dzisiejszym otrzymałam pismo z ZUS o zajęciu renty przez komornika. Nie wiedziałam o co chodzi więc zadzwoniłam do komornika i okazało się że jakiś kredyt z 2006r z providenta i że wierzytelnośc została odkupiona przez firmę uniqa czy ultimo w 2013r i mają wyrok z klauzulą wykonalności. Firma ponoć wysyłała mi zawiadomienia ale na adres pod którym 5 lat nie mieszkam. Wydaje mi się że chyba to jest przedawnione co powinnam zrobić w tej sytuacji?

ewelinakijek napisał:
i okazało się że jakiś kredyt z 2006r z providenta i że wierzytelnośc została odkupiona przez firmę uniqa czy ultimo w 2013r i mają wyrok z klauzulą wykonalności. Firma ponoć wysyłała mi zawiadomienia ale na adres pod którym 5 lat nie mieszkam. Wydaje mi się że chyba to jest przedawnione co powinnam zrobić w tej sytuacji?
Wnosisz sprzeciw do sądu i udowadniasz prawidłowy adres zamieszkania w 2013 roku. Zarzucasz że roszczenie jest bezzasadne (że przedawnione to jeszcze nie teraz). W międzyczasie zawiesisz egzekucje, po przyjęciu sprzeciwu ją umorzysz. Procedura standardowa, sprawę masz wygraną

Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze mi powiedzieć do jakiego sądu i jak to ma wyglądać?

Poczytaj moje posty, co rusz coś takiego piszę ze wskazówkami

amelia2013 napisał:
Napisz wprost o co ci chodzi. A podstawy prawnej poszukaj sobie w k.p.c. w rozdziałach odnośnie cofnięcia powództwa i poszukaj orzeczeń SN chociażby.
Słowem - uwierz że jest tak jak mówię

Po prostu chce wiedzieć. Dobrze jest potwierdzić w sądzie (czy gdziekolwiek) swoje twierdzenia jakąś podstawą prawną - a to o co pytałem nie dotyczy bezpośrednio tego, z czym na chwilę obecną się borykam.

Co prawda nie do sądu w tym przypadku ale do KRUKA wysłałem pisemko z podniesieniem zarzutu przedawnienia w sprawie która w międzyczasie odnalazła mi się w moich dokumentach...
Dostałem taką oto odpowiedź:

bEo5ACJ.jpg

więc chyba to już nie powróci :)

Do Kruka ani żadnej windykacji nie podnosi się zarzutu przedawnienia. Zarzut można podnieść tylko przed sądem. I nie ma sensu nic pisać, słać pisemek że przedawnione itd - bo tylko uruchamiasz małą niepotrzebną lawinę.

Teraz czytaj jaką niespodziankę dostaniesz - PIT 8C :D i do zapłaty do skarbówki 539 zł - za to że TO nie powróci :D
Nie lepiej było czasami makulaturę otrzymać, albo w sądzie wygrać jeśliby wnieśli powództwo?

Akurat w tej sprawie znalazłem nakaz zapłaty z 2003r z klauzulą z 2004r. Jak pisze KRUK wierzyciel wystawi takiego pita dopiero z początkiem 2017r wiec księgowa ma jeszcze czas żeby nad tym popracować... (chociaż już napomniała że do zapłaty wyjdzie mi 0 ;))
Czyli uważasz że lepszym wyjściem byłoby czekanie na komornika czy sprawa w sadzie z art.840 kpc?

Ostatnia edycja:
amelia2013 napisał:
Nie lepiej było czasami makulaturę otrzymać, albo w sądzie wygrać jeśliby wnieśli powództwo?
A jaki to miałoby wpływ na wystawienie PIT 8c? Jedynie kwota do opodatkowania byłaby pewnie trochę niższa...

Właśnie miałem napisać - skoro wierzyciel nie widząc możliwości wyegzekwowania świadczenia ani w sadzie, ani u komornika (przykładowo na przedawnionym nakazie zapłaty) rezygnuje z dochodzenia przedawnionego zobowiązania dłużnik nie ma w zasadzie wpływu na fakt wystawienia PIT 8C z tego co widzę.

toren napisał:
Czyli uważasz że lepszym wyjściem byłoby czekanie na komornika czy sprawa w sadzie z art.840 kpc?
To taki straszak "na złość". Bowiem twierdzi że "umorzył". Zawsze można to potem zakwestionować, ale w razie pytań skarbówki nie obejdzie się bez art. 840 k.p.c.
Na komornika? Wówczas od razu powództwo przeciwegzekucyjne. Inna sprawa mnie ciekawi - jak to się stało że Kruk przedawnił nakaz? Kupili na granicy przedawnienia i pokpili sprawę, kupili przedawnione czy w ogóle o nakazie nie wiedzieli?
loco1 napisał:
A jaki to miałoby wpływ na wystawienie PIT 8c? Jedynie kwota do opodatkowania byłaby pewnie trochę niższa...
PIT 8C po oddaleniu powództwa? :D

amelia2013 napisał:
w razie pytań skarbówki nie obejdzie się bez art. 840 k.p.c.

Czyli w chwili obecnej wszczęcie na spokojnie postępowania z art 840kpc podważy taki wystawiony PIT?

A nakaz był wystawiony w 2003r klauzula w 2004r PROKURA NS FIZ kupił ta wierzytelność już przedawnioną z 2015 i skierował sprawę do Kruka

Masz tam gdzieś coś o oddaleniu powództwa?

Powrót