podobieństwo maskotek

• Autor wątku Autor wątku trol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Potrzebuje pomocy z zakresu prawa autorskiego. Pracuję w firmie budowlanej i ostatnio dostałem od przełożonego polecenie zaprojektowania maskotki, która ma promować firmę. Ma to być pluszak a najlepiej pluszowy żubr. Proszę mi powiedzieć, co się może stać, jeśli wykonam projekt i później okaże się, że ktoś wcześniej zrobił maskotkę żubra i mój będzie podobny? Chodzi mi oczywiście o wygląd zwierzęcia, kolory. Takie podobieństwo będzie naruszeniem prawa autorskiego? Zastanawiam się też czy odrysowanie hełmu budowlanego (używanego przez pracowników w naszej firmie) i wykorzystanie go w maskotce będzie naruszeniem prawa autorskiego (projektanta hełmu)?
Z góry dziękuję za pomoc i życzę Wesołych Świąt Wielkiej Nocy

Witaj,

zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że dwie osoby stworzą niezależnie coś bardzo podobnego lub identycznego, ale jednakże wydaje się być to mało prawdopodobne, aby wszystko zgadzało się w szczegółach. A co istotniejsze, jeśli dwie osoby wykonają grafikę tak samo, to oznacza, że nie jest ona raczej twórcza i indywidualna - czym powinien cechować się utwór posiadający ochronę prawno - autorską - Art.1. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Więc taka grafika nie byłaby chroniona prawami autorskimi. Z tym, że oczywiście dyskusja pomiędzy autorami dzieł zapewne by była...

Co do kasku, to wyrób przemysłowy, więc jeśli nie posiada on ochrony z tytułu wzoru użytkowego bądź przemysłowego z zastrzeżeniem wykorzystania jego wizerunku w logach - to sam kształt wykorzystać można.

Dziękuję za informację i proszę o jeszcze:)

Boje się tego, że niektóre elementy mojego projektu maskotki będą podobne do innych. Głównie rozchodzi mi się o podobieństwo głów a dokładniej „pyska”. Chce dokładnie oddać wygląd zwierzęcia. Przeglądnąłem w Internecie już sporo maskotek i jak na razie natrafiłem na jedną, którą można by uznać za podobną. Jest to maskotka żubra o podobnej kolorystyce głowy i podobnym „pysku”. Oczywiście reszta projektu jest zupełnie inna. Poza tym moja maskotka ma mieć nakrycie głowy a tamta nie ma. I teraz nie wiem czy wprowadzić jakieś zmiany w moim projekcie czy zostawić tak jak jest. Co jeśli ktoś zrobił już podobna maskotkę tyle ze nie jest już w sprzedaży? Przecież nie ma szans żebym przeglądnął wszystkie. Można wtedy mówić o naruszeniu czyichś praw autorskich?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

myślę, że takie incydentalne podobieństwo szczegółów utworu (maskotki) jest nie do uniknięcia. Jeśli, jak w Twoim przykładzie, odtwarzasz wiernie pysk zwierzęcia, to gdzie tu charakter twórczy? Przecież inna osoba odtwarzająca ten pysk przedstawi go, siłą rzeczy, tak samo - bo oboje korzystalibyście z podobnego wzorca. Więc chyba trudno tu mówić o prawie autorskim, skoro w obu przypadkach kopiowany jest ten sam motyw z natury. Owszem, różnica będzie w samej technice (kresce) rysunku, ale znowuż siłą rzecz, dwie osoby narysują go przecież trochę inaczej. Moim zdaniem, istotne jest, aby całość jednego utworu (maskotki) - układ, kontekst, kolorystyka, sposób namalowania, etc. - była odróżniana od drugiego podobnego utworu (maskotki).

Pamiętaj też, że przy rozstrzyganiu tego typu spraw podstawową sprawą będzie udział artystycznego wkładu własnego autora. Niezależnie już, miej też na uwadze dzieła inspirowane - bo przecież zawsze może zdarzyć się tak, że ktoś widział kiedyś jakiś utwór, zapamiętał go mimowolnie, a po jakimś czasie tworząc swój utwór w sposób mimowolny mógłby oprzeć się na zapamiętanym (może podświadomie) utworze. Jednak zawsze istotne będzie to, aby autor stworzył swój utwór, tak jak on go widzi i czuje. Ale, jeśli wyjdzie mu to samo co zapamiętał, to wtedy będzie zapewne plagiat... :)

Powrót