Podobna grafika na oferowanym produkcie

• Autor wątku Autor wątku Piotrass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Szanowni Państwo
Oferuję do sprzedaży kubki z nadrukiem, stworzyłem kilka lat temu grafikę, inspirując się znalezionym w internecie wzorem, posiadam ten projekt rozłożony na warstwy.
Efekt koncowy byl bardzo podobny do grafiki, którą się inspirowałem, motyw graficzny zaczerpnałem ze strony, z licencja CC0.
Podobny na tyle, ze praktycznie dopiero nanoszac jeden wzor na drugi, widoczne sa róznice, zwłaszcza w tekscie, który ułożony jest nieco inaczej.
Niedawno odezwala sie do mnie osoba, informujac, ze ta grafika jest jej wlasnoscia.
Przesledzilem historie i faktycznie, moja grafika stworzona zostala w roku 2018, tamta w 2015.
Osoba żąda usunięcia moich ofert, ja poprosiłem o udokumentowanie, ze osoba ma prawa autorskie do tej grafiki.
Cala sprawa kreci sie w koło tego, ze osoba zapewnia cyt. "ze posiada", ale przecież tak "na gębę" takich spraw sie nie zalatwia, bo kazdy, chcac wyeliminowac konkurencje, mogł by w ten sposób robic.
Czy w tej sytuacji, osoba, która twierdzi, ze to jest jej projekt, musi, ew. w jaki sposób, udokumentować swoje racje?
Czy ja w tej sytuacji, mam prawo domagac sie przedstawienia (udokumentowania) praw do tego projektu?
Bede wdzieczny za pomc.

Powrót