Podobne nazwy domen stron internetowych

• Autor wątku Autor wątku Michał10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam stronę internetową Meble - Szafy - Garderoby i piszę w takiej sprawie otóż dostałem od firmy SZAFEX takie pismo listem poleconym w którym właściciel firmy nakazuje mi abym zmienił nazwę strony na inną bo mam podobną strasząc mnie sądem. Podobno wysłał takie listy do wszystkich podobnych właścicieli stron które mają w nazwie Szafex a jest ich sporo , czy ma prawo zabraniać mi takiej nazwy chodź różni sie literowo ?podaję tekst:

Powołując się na Artykuł 296 . paragraf 1 i 2 Ustawy z dnia 30.06. 2000 roku Prawo Własności Przemysłowej informuje iż nazwa ,,SZAFEX” jest znakiem towarowym objętym prawem ochronnym nr 217497 udzielonym przez Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej . W myśl w/w ustawy używanie takiej nazwy lub nazwy podobnej bez zgody stanowi naruszenie prawa ochronnego na znak towarowy . W związku z powyższym prosimy o zaniechanie działań naruszających prawo ochronne na ten znak towarowy poprzez zaprzestanie jego używania do używania domen internetowych zawierających tę nazwę lub nazwę podobną .

Witam, skoro znak jest zastrzeżony, to faktycznie na jego użycie potrzebna jest zgoda właściciela praw ochronnych - chyba, ze zachodzi jakieś wyłączenie z tytułu dozwolonego użytku (np. Art. 160. p.w.p). Powinien się Pan zapoznać z ustawą prawo własności przemysłowej (p.w.p), a w szczególności: Rozdział 5 Prawa ochronne na znaki towarowe Art. 153. do 163.
Trzeba uważać też w takim przypadku na ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

chris: wskaż proszę jakikolwiek przepis wskazujący na "łączność" pomiędzy domeną Internetową a znakiem towarowym w naszym prawie.

@ xdcc: może tak:
w przypadku zastrzeżonego znaku towarowego - ustawa prawo własności przemysłowej (wyróżnienia moje):
Przepis prawny:
Art. 154.
Używanie znaku towarowego polega w szczególności na:
1) ...
2) ...
3) posługiwaniu się nim w celu reklamy.
Zaś domena to nic innego jak część działalności reklamowo - promocyjnej przedsiębiorstwa. Do tego mogłoby dochodzić wprowadzanie w błąd konsumenta (klienta) odnośnie tożsamości przedsiębiorstwa (z pwp lub ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).

Tutaj nie mamy do czynienia z użyciem cudzego znaku towarowego sensu stricte - pisownia jest inna, chociaż już wymowa taka sama. Nie wiem więc, jak zinterpretowałby to sąd.
Natomiast nieuczciwa konkurencja jak najbardziej wchodzi tutaj w rachubę - chyba, że firma P.H.U. Krzysztof Michał Bender używa domeny szafeks już od dawna i używała jej jeszcze wtedy, gdy firma SZAFEX nie istniała, względnie nie miała wyrobionej żadnej marki (nie była rozpoznawana). W takim wypadku byłoby się o co kłócić.

@ Ripper:
zobacz, prawo własności przemysłowej (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 296.
1. ...
2. Naruszenie prawa ochronnego na znak towarowy polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym:
1) znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów;
2) znaku identycznego lub podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do towarów identycznych lub podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje w szczególności ryzyko skojarzenia znaku ze znakiem towarowym zarejestrowanym;
3) znaku identycznego lub podobnego do renomowanego znaku towarowego, zarejestrowanego w odniesieniu do jakichkolwiek towarów, jeżeli takie używanie może przynieść używającemu nienależną korzyść lub być szkodliwe dla odróżniającego charakteru bądź renomy znaku wcześniejszego.

Rzeczywiście.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Powinienem był przypomnieć sobie brzmienie tego artykułu przez pisaniem, bo już dawno nie zaglądałem do tej ustawy.

Mam jeszcze jedno pytanie czy właściciel tamtej firmy ma prawo prywatnie wysyłać do mnie takie pismo z nakazem zmiany nazwy strony , czy powinienem żądać pisma z jakiegoś urzędu np. patentowego lub prokuratury czy policji ? bo jak osoba prywatna może coś komuś zakazać .

No, to chyba lepiej, że najpierw skontaktował się z Tobą i poprosił o zaniechanie działań, które jego zdaniem są niezgodne z prawem i godzą w Jego interesy, niż gdyby od razu założył sprawę? Szczególnie, iż list jest dosyć kulturalny - z tego, co zacytowałeś, to nawet nie grożą wszczęciem kroków prawnych, chociaż taki niewątpliwie w przypadku odmowy mają zamiar.

zakładając oczywiście, że ten Pan występuje jako właściciel prawa ochronnego do zastrzeżonego znaku lub jako uprawomocniony przedstawiciel firmy będącej właścicielem praw ochronnych do tego znaku...

Nawiązując do tematu.

Czy jeżeli opatentuję sobie nazwę firmy, którą przykładowo nazwę qlturystyka, to czy mam prawo żądać od właścicieli stron internetowych w których występuje nazwa - qulturystyka.(net.org.com.pl), kulturystyka.(net.org.com.pl), kulturystyqa.(net.org.com.pl) - ich zlikwidowania ?

Czy ja może tutaj czegoś nie rozumiem.

Przecież tak samo może się stać z nazwami pko.pl i pekao.pl ... jeden gigant pozwie drugiego ? Jakby nie patrzeć wymowa jest identyczna.

_chris_ napisał:
@ Ripper:
zobacz, prawo własności przemysłowej (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 296.
1. ...
2. Naruszenie prawa ochronnego na znak towarowy polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym:
1) znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów;
2) znaku identycznego lub podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do towarów identycznych lub podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje w szczególności ryzyko skojarzenia znaku ze znakiem towarowym zarejestrowanym;
3) znaku identycznego lub podobnego do renomowanego znaku towarowego, zarejestrowanego w odniesieniu do jakichkolwiek towarów, jeżeli takie używanie może przynieść używającemu nienależną korzyść lub być szkodliwe dla odróżniającego charakteru bądź renomy znaku wcześniejszego.
Mowa w tym przepisie jest przecież o ZNAKU a nie o słowie. Rozumiem, że jeśli moja firma będzie się nazywała "Forum", opatentuję logotyp z tą nazwą, to nikt inny nie będzie mógł założyć forum pod domeną forum? Przecież to jest bzdura. Widzi mi się, ze nadinterpretowaliście ten artykuł i wprowadziliście człowieka w błąd, podobnie gość od szafex'u. Niestety autor wątku podkulił ogon i przeniósł stronę, a żadnego zastrzeżonego ani podobnego znaku nie używał.

Ostatnia edycja:
Ale nie opatentujesz tego...

Znak to pojęcie ogólne, należy do tego np. znak słowny, znak słowno-graficzny (logotyp), znak graficzny (sygnet}, znak przestrzenny, znak ruchomy, a nawet znak kolorystyczny (zestawienie kolorów), zapachowy, czy dzwiękowy.

Opisany powyzej przypadek odnosi sie do uzywania nazwy w domenie bedacej czyjas wlasnoscia jako znak towarowy. Co sie dzieje w przypadku jak sie zarejestruje domene bedaca czyims znakiem towarowym, a domena jest praktycznie nie uzywana, czyli tylko zarejestrowana. Czy mozna tutaj mowic o naruszeniu prawa ochronnego na znak towarowy?
Art. 296.
1. ...

Chodzi o to ,ze przeciez znak towarowy nie jest uzywany w obrocie gospodarczym

Witam!
Jestem w podobnej sytuacji.
Dla przykladu zakladamy wyprzedzilem samego producenta i wykupilem adres adidas.pl oraz oferuje oryginalne produkty prosto od producenta.
Czy producent ma prawo rzadac ode mnie zaprzestania dzialalnosci pod tym adresem?
Zaznacze, ze klient od razu jest poinformowany, ze jest na stronie firmy partnerskiej, a nie bezposrednio producenta.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

teoretycznie może, bo klient wcale nie musi przeczytać (zauważyć) notki, i być przekonanym, że jest na stronie producenta. Poza tym nazwa jest na pewno zastrzeżona na Polskę, więc może być i naruszenie z tytułu wykorzystywania zastrzeżonego znaku towarowego (lub podobnego) do działań handlowych i promocji swojej firmy. Teoretycznie...

Jeśli ktoś rozpoczyna działalność pod nazwą, która już istnieje na rynku, to sam naraża się na kłopoty. Po co w ogóle coś takiego robić?? ... w moim przekonaniu robi to tylko i wyłącznie w złej wierze. Jestem w odwrotnej sytuacji...mam prawo ochronne, które kosztowało mnie sporo pracy i pieniędzy, a ci którzy naruszają moje prawo niewiele sobie z tego robią... utrudniają życie na każdym kroku! Nie rozumiem takich działań... a klienci zarówno moi jak i tych naruszycieli są skołowani i nie mogą trafić do odpowiedniej firmy!

Ja się podepnę do tematu, zastanawia mnie przypadek gdy część nazwy zawiera zastrzeżony znak, przykładowo: forumNAZWAFIRMY.pl lub abcNAZWAFIRMYabc.pl, czy firma której nazwa jest częscia domeny może mieć jakieś roszczenia ?

Witaj, może, ale wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Pamiętaj, że naruszeniem może być wykorzystanie zarówno takiej samej nazwy (znaku), jak i podobnej.

Powrót