Podpis elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku Sebo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebo

Stały bywalec
Odpowiedzi
571
Witam,
Chciałbym się spytać, czy złożenie na dokumencie kwalifikowanego podpisu elektronicznego opatrzonego kwalifikowanym znacznikiem czasu jest równoważne ze sporządzeniem aktu notarialnego.

A jakieś uzasadnienie?
Bo przecież z technicznego punktu widzenia spełnia on wszystkie wymagania tzn:
Jest potwierdzeniem integralności i akceptacji przez posiadacza certyfikatu oświadczenia woli, które jest nim opatrzone.
Jest opatrzony datą prawną (znacznik czasu) wskazującą na moment wyrażenia wspomnianego oświadczenia, za której poprawność zaświadcza powołana w tym celu instytucja (wystawca certyfikatu).

Mylisz 2 pojęcia: podpisu i dokumentu. Twoje pytanie na początku wątku powinno chyba brzmieć inaczej: czy możliwe jest sporządzenie aktu notarialnego w formie elektronicznej ? Odpowiedż brzmi: nie, prawo tego nie przewiduje. Jak na razie oczywiście. Pewnie to pieśń przyszłości a pomysł bajecznie cudowny. Można by takie akty magazynować np: na centralnym serwerze Krajowej Rady Notarialnej skąd nigdy by nie zginęły a w właściwe urzędy miałyby do nich dostęp. Oj , chyba się rozmarzyłem :D

Mi chodzi o sporządzenie umowy, do której tradycyjnego zawarcia wymagany jest notariusz np:
Art.157§2 K.s.h. napisał:
Umowa spółki z ograniczoną odpowiedzialnością powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.
Ale nie tylko...

Rozumiem i podtrzymuję to co napisałem. Umowa w formie eletronicznej z podpisami kwalifikowanymi to jedno a akt notarialny to coś innego. Inna waga dokumentu.

Powrót