Podpis kwalifikowany a bank

• Autor wątku Autor wątku mjjm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjjm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Posiadam kwalifikowany podpis elektroniczny. Za jego pomocą podpisałem plik PDF (PAdES) z wypowiedzeniem umowy bankowej i tenże plik wysłałem emailem do banku.
Bank odmówił uznania takiej formy wypowiedzenia: "uprzejmie informuje, że wedle procedury w naszym Banku i opinii departamentu prawnego nie przyjmujemy dyspozycji podpisanych podpisem kwalifikowanym".

Czy bank ma do tego prawo? Jeśli ma to znaczenie, jestem konsumentem.

Umowa:
Strony zgodnie postanawiają, że Klient lub Bank mogą składać oświadczenia woli związane z dokonywaniem czynności bankowych bądź dotyczące zawierania, zmieniania, rozwiązywania lub odstępowania od Umów produktowych, za pośrednictwem Systemów w postaci elektronicznej, o ile Bank zapewnia taką funkcjonalność. Oświadczenia takie spełniają wymagania formy pisemnej, o ile przepis prawa tak stanowi.

Regulamin:

3. Wypowiedzenie Umowy Produktowej lub jej rozwiązanie za porozumieniem stron wymaga zachowania formy pisemnej. Bank może zaakceptować oświadczenie o wypowiedzeniu Posiadacza Rachunku złożone w innej formie. Strony mogą uzgodnić inną formę wypowiedzenia lub porozumienia o rozwiązaniu Umowy Produktowej, w tym przy użyciu środków porozumiewania na odległość.
4. Oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy Produktowej Posiadacz Rachunku:
a) składa osobiście w Oddziale,
b) przesyła na adres Banku.
Oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy Produktowej powinno zawierać podpis zgodny z jego wzorem zamieszczonym na Karcie Wzorów Podpisów. Bank może zaakceptować oświadczenie o wypowiedzeniu Posiadacza Rachunku złożone w innej formie niż forma pisemna, w tym Bank może zaakceptować oświadczenie o wypowiedzeniu złożone przez Posiadacza Rachunku za pośrednictwem Bankowości Telefonicznej.
5. Oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy Produktowej Bank przesyła na adres korespondencyjny wskazany przez Posiadacza Rachunku. Bank może przesłać oświadczenie o wypowiedzeniu Umowy o Bankowość Elektroniczną na adres e-mail Posiadacza Rachunku, jeżeli jest to jedyna Umowa Produktowa wiążąca Bank i Posiadacza Rachunku. Wraz z oświadczeniem o wypowiedzeniu Umowy Produktowej Bank przesyła informację o przyczynach wypowiedzenia Umowy Produktowej, chyba że przekazanie tej informacji zagrażałoby bezpieczeństwu narodowemu, porządkowi publicznemu lub byłoby sprzeczne z przepisami prawa.

mjjm napisał:
... 3. Wypowiedzenie Umowy Produktowej lub jej rozwiązanie za porozumieniem stron wymaga zachowania formy pisemnej. ...
Zatem odeślij im tę informację z regulaminu dołączając treść Art. 78^1. §2. Kodeksu cywilnego.

Przerabiałem ostatnio z jednym bankiem, stwierdzili, że obejmuje ich umowa i nie zmienią procedur i do momentu pisemnego wypowiedzenia będą naliczali opłaty.
Jest możliwość wniesienia pozwu do sądu o coś takiego jak "uznanie złożenia oświadczenia woli za skuteczne" czy ewentualnie można dopiero się bronić jak bank nas pozwie o zapłatę za opłaty z tytułu użytkowania konta?

Ja na szczęście w tym przypadku wypowiadam umowę ramową oraz umowę o bankowość elektroniczną. Nie mam w tym banku jakichkolwiek płatnych usług/produktów, więc równie dobrze mógłbym to zostawić tak jak jest.

Jeśli odrzucą wypowiedzenie, planuję zgłosić się do Rzecznika Finansowego https://rf.gov.pl
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót